Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije u Europskoj uniji

ruj 16, 2022 | EU-RH

Karlo Ressler

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije u Europskoj uniji, koja ispunjava svoju ulogu ključnog elementa za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta, instrumenta za smanjivanje regionalnih i međuregionalnih razlika te ulogu mehanizma solidarnosti.

Podsjetimo, kohezijskom politikom Europska unija nastoji promicati i podržavati ravnomjerni razvoj država članica, kao i svih sektora te generacija. Kohezijska politika desetljećima uspješno smanjuje gospodarske i društvene razlike između različitih krajeva Europe, omogućujući kvalitetan i dostojanstven život, poslovanje i mogućnost zasnivanja obitelji u svakom kraju Europe. Zastupnik Ressler je istaknuo u raspravi na plenarnoj sjednici kako u vrijeme velikih promjena moramo dodatno povećati dostupnost i fleksibilnosti, kao i smislenost kohezijskih sredstava, uz osiguravanje da ista dospiju najpotrebitijima.

“Hrvatska je ovoga ljeta otvorila Pelješki most – najznačajniji infrastrukturni projekt koji spaja hrvatski i europski teritorij, inspirira i pokazuje što sve možemo ujedinjeni, uz jasnu viziju i pametno korištenje europskih sredstava. Desetljećima je povezivanje Dubrovnika, globalnog turističkog simbola, i juga Hrvatske s ostatkom zemlje i Europske unije bio samo nedostižan san, no taj san je ostvaren – uz veliku pomoć europskih sredstava.  Pametnom sinergijskom kohezijske politike i nacionalnih planova oporavka, možemo postići toliko željenu otpornost i oporavak, uz nužnost zelene i digitalne tranzicije europskog društva i gospodarstva”, rekao je Ressler.

Također, zastupnik se u raspravi dotaknuo demografski ugroženih dijelova Europe, te kako se demografska politika više ne  smije zanemarivati. “Moramo se prilagoditi i pripremiti, a demografska dimenzija kohezijske politike jedan je od ciljeva Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji u članku 174. jasno naglašava da se potreba pozornost mora posvetiti regijama s demografskim poteškoćama. Moramo nastaviti prilagođavati kohezijsku politiku, uz pametno korištenje istih sredstava i bez ignoriranja demografskih problema u Europi”, zaključio je Ressler.

Izvor:
Poveznica: