Otvoren Pelješki most – Hrvatska povezala svoj teritorij

srp 27, 2022 | Slivno, Istaknuti, Općine

pelješki most

Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU-u i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Unije, svečano je otvoren u utorak navečer, a redovan promet preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.

Cjelodnevni svečani program koji se odvijao s obje strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna, završio je izvedbom “Himne slobodi” i velikim vatrometom, nakon čega je uslijedilo svečano otvaranje 2404 metara dugačkog zdanja. Tijekom vatrometa mostom su prošla i dva automobila hrvatske proizvodnje – Nevera Mate Rimca i automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Projekt Pelješki most

Projektom je planirana izgradnja ukupno 32,5 km novih cesta, od čega osnovu projekta čini izgradnja mosta, duljine 2,5 km, kao izravne cestovne veze između većeg dijela Hrvatske i južne Dalmacije, koja je neumskim koridorom (širine približno 10 km) odvojena od ostatka Hrvatske.

Također, projektom će se izgraditi i pristupne ceste do glavne ceste na Pelješcu, nadograditi postojeće ceste na Pelješcu i izgraditi nova obilaznica oko Stona, kao poveznica s magistralnom cestom prema Dubrovniku i Crnoj Gori.

Projekt je podijeljen na tri faze izgradnje:

  1. faza: Most sa pristupnim cestama (na kopnu do državne ceste D8, na Pelješcu do lokalnog puta)
  2. faza: Pristupne ceste (Duboka – Sparagovići/Zaradeže)
  3. faza: Izgradnja stonske obilaznice (DC414), poddionice: Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli na državnoj cesti D8

Ključni problem koji će biti riješen provedbom projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom” proizlazi iz činjenice da teritorij RH nije povezan u svom južnom dijelu, već je za pristup Dubrovačko-neretvanskoj županiji potrebno prijeći preko teritorija Bosne i Hercegovine (BiH) u dužini od 9,25 km što dovodi do obveze dvostrukog prelaska državne i EU granice (za izlazak iz i ulazak na teritorij RH i teritorij EU).

Uspostava potpunog Schengenskog režima koja će uslijediti u narednim godinama obvezat će RH na provedbu strogih pravila prilikom prelaska granice na graničnom prijelazu s BiH, zbog čega će svi putnici morati proći dvostruku schengensku kontrolu na maloj udaljenosti, što će dovesti do dodatnog smanjenja dostupnosti i povezanosti teritorija RH, zagušenja i uskih grla na graničnim prijelazima koji nisu infrastrukturno opremljeni za prihvat većeg broja teretnih i ostalih vozila. Posljedice uključuju izolaciju regionalnog centra Metkovića u gospodarskom, socio-ekonomskom i turističkom smislu, povećanje štetnih emisija i dužine trajanja putovanja, a to će dodatno doprinijeti izolaciji regionalnih centara Metkovića i Dubrovnika. Navedeno će dovesti do negativnih posljedica po gospodarstvo, okoliš i demografsku sliku regije.

Izvor:
Poveznica: