U Đurđevcu završen EU projekt izrade i opremanja kompostane

lis 19, 2022 | Gradovi, Đurđevac

u đurđevcu

Novoizgrađena kompostana u Đurđevcu, ali i sortirnica imat će dugoročno brojne pozitivne učinke na kvalitetu života stanovništva kroz smanjivanje ilegalno odbačenog otpada, smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanja stope recikliranja otpada.

Grad Đurđevac je uspješan po povlačenju EU sredstava, a ovdje se to vidi i kroz sustav gospodarenja otpadom. Uspješno smo povukli EU sredstva za četiri projekta, te uz izgradnju kompostane i sortirnice nabavili smo i nova komunalna vozila i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 17 milijuna kuna, od čega je 11 osigurano upravo iz EU fondova – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Znamo kako gospodarenje otpadom predstavlja problem većine gradova i općina koji samo gomilaju otpad, a mi u Đurđevcu na tom pitanju radimo godinama, sustavno i planski te nemamo problema s otpadom. Predviđeno je da se samo biološki otpad s područja Grada zbrinjava, a ovo novo postrojenje će samo zaokružiti priču odlagališta, reciklažnog dvorišta te projekta sortirnice. Realizacijom ovih projekata imat ćemo zaokruženu i samodostatnu priču za Grad Đurđevac i napravit ćemo veliki iskorak u gospodarenju otpadom. Bit ćemo mali zeleni europski grad- zaključio je gradonačelnik.

Također, u sklopu projekta provode se aktivnosti kojima će se postići povećanje svijesti javnosti o odvojenom sakupljanju, ponovnoj uporabi otpada te o održivom gospodarenju otpadom, a građanima je dostavljena i informativna brošura o važnosti odvajanja otpada.

Izvor: Grad Đurđevac
Poveznica: https://djurdjevac.hr/gradska-uprava/zeleni-eu-projekti-za-zeleni-grad-izgradena-i-opremljena-kompostana-u-du/