U Duga Resi pokrenut projekt „Nauči zdravlje“ u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014. – 2020. financiran iz Europskog socijalnog fonda

kol 1, 2022 | Duga Resa

nauči zdravlje

U Demokratskom rasadniku (Pučko otvoreno učilište Duga Resa) u Dugoj Resi održana je početna tiskovna konferencija projekta „Nauči zdravlje UP.02.2.1.08.0028“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 456.557,55 kuna uz stopostotni intenzitet potpore.

Projekt je odobren za financiranje slijedom prijave na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2“ (Poziv UP.02.2.1.08)  koji se provodi u okviru prioritetne osi Specifičnog cilja 9.iv.1 Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Grad Duga Resa, a partner na projektu je Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa. Razdoblje provedbe je od 01. lipnja 2022. do 01. lipnja 2023. godine.

Projekt “Nauči zdravlje” osigurava bolji pristup programima prevencije te učenju načina samostalne brige o zdravlju stanovnika Duge Rese. Cilj projekta je promicanje zdravih navika i zdravlja povećanjem svijesti građana o važnosti prevencije pretilosti. Projektom će se istaknuti uzroci i posljedice debljine, važnost prevencije debljine, unapređenja zdravlja, poticanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti.

Projektni partneri će tijekom 12 mjeseci provesti osam kampanja kojima će se obuhvatiti sve dobne skupine te utjecati na povećanje svijesti o važnosti prevencije prekomjerne tjelesne težine i usvajanju zdravih navika.Kampanje planirane projektom obuhvaćaju slijedeće:

  • Prva kampanja “Što je pretilost” obuhvaća tri bloka stručnih predavanja i organizaciju okruglog stola na teme pretilosti i planiranju zdravih obroka. Stručna predavanja usmjerena su svim dobnim skupina uz vodstvo kineziologa, doktora medicine i nutricionista. U sklopu kampanje izradit će se i brošura „ZDRAVI JELOVNIK“.
  • Tijekom druge kampanje provest će se 10 akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi na području grada Duge Rese. Akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi provodit će Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa.
  • Kampanjom „Zdravi obroci“ provest će se četiri radionice o kuhanju i snimiti 10 kratkih filmova o pripremi zdravih obroka. Uz mentorstvo kuhara te sajam zdrave kuhinje i zdrave hrane, prikazat će se način obrade hrane, koje namirnice koristiti, kako ih kombinirati i kako planirati obrok koji je nutritivno izbalansiran, a da ne prelazi cijenu od 50,00 kuna
  • Sportska kampanja “Kretanjem do zdravlja” usmjerena je na aktivan život naših građana. Cilj kampanje je organizacija utrke na kojoj će se okupiti 100 trkača i prijeći 3 km staze, ako je moguće trčeći ili brzo hodajući. Mnogima će to biti prva utrka koju će iskoristiti u promociju vlastitog zdravlja te poticanje ostalih da se počnu kretati i tako aktivno počnu djelovati na vlastito zdravlje i regulaciju tjelesne težine, a u svrhu poboljšanja vlastite kvalitete života te prevenciji, odnosno odgađanju nastajanja kroničnih bolesti koje obrađuje ovaj projekt.
  • Kampanjom „Dani otvorenih vrata – Vježbanje na otvorenom” omogućit će se našim sugrađanima, bez obzira na životnu dob i zdravstveno stanje, stručno planirani i vođeni programi tjelesnog vježbanja na otvorenom. Osim treninga, organizirat će se i predavanja o važnosti fizičke aktivnosti u borbi protiv pretilosti te će se izraditi brošura „VJEŽBAJMO ZAJEDNO“ i kratki filmovi sa primjerima vježbi.
  • „Planinarski pohod“ je kampanja kojom će se ciljanoj skupini omogućit lakša planinarska šetnja po lokalnim brdima te predavanje o važnosti bavljenja tjelesne aktivnosti na otvorenom, važnost sunca i vitamina D, te će im se osmisliti obrok primjeren takvoj fizičkoj aktivnosti.
  • Kampanja „Yoga u svakodnevnom životu“ pruža mogućnost usvajanja osnovnog stupnja yoge te specifičnih vježbi disanja kroz 16 stručno vođenih treninga.
  • Kampanja „Djeca u pokretu“ obuhvaća edukativne radionice za vrtićku dob kojom će se kroz osam radionica u periodu od mjesec dana ukazati na važnost tjelesne aktivnosti, redovite i zdrave prehrane te higijene.

Motivacija za pokretanje projekta proizlazi iz izazova da gotovo dvije trećine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu i s tim povezana kronična oboljenja: kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, tumori i mentalni poremećaji. Duga Resa se ne razlikuje puno u statističkim pokazateljima od pokazatelja na razini Hrvatske. Projektom „Nauči zdravlje“ želimo potaknuti naše sugrađane na promjenu životnih navika – ispravnu prehranu i redovitu fizičku aktivnost.

Kroz projekt ćemo uključiti 250 sudionika i to djecu izlazne vrtićke dobi, sedme razrede osnovnih škola, druge razrede srednje škole, te umirovljenike i sve ostale građane Duga Rese koji se žele pridružiti ovom projektu. Sva predavanja i sve aktivnosti bit će prilagođeni određenoj dobi ciljane skupine, jer svaka životna dob u životu čovjeka je specifična i svaka životna dob nosi svoje rizike od bolesti, te ima različite zakonitosti u slaganju zdravih obroka te maksimalno kvalitetnom iskorištavanju nutrijenata.

Projekt su predstavili ispred Grada Duge Rese Katarina Srakočić, zamjenica gradonačelnika i Mario Biršić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Duga Resa.

Nauči zdravlje UP.02.2.1.08.0028_prezentacija za medije 14-7-22

Izvor: Grad Duga Resa
Poveznica: https://dugaresa.hr/pokrenut-projekt-nauci-zdravlje-u-okviru-operativnog-programa-ucinkoviti-ljudski-potencijali-za-razdoblje-2014-2020-financiran-iz-europskog-socijalnog-f/