Speleon – centar podzemne baštine, EU projekt vrijedan preko 4 milijuna eura

sij 27, 2023 | Općine, Karlovačka, Rakovica, Županije

speleon

Speleon centar podzemne baštine svečano je otvoren danas u Novoj Kršlji kod Rakovice. Vrijednost projekta je preko 4 milijuna eura, a nositelj projekta je JU Braćeve špilje te partner na projektu JU Nacionalni park plitvička jezera.

Inače, općinu Rakovica na rubu Plitvičkih jezera, godišnje posjeti ogroman broj posjetitelja, a uspostava posjetiteljskog centra na temu Baraćevih špilja prilika je za sveobuhvatniji razvoj rakovičkog kraja, te dodatnu valorizaciju lokaliteta Baraćeve špilje kao atraktivnog, ali nedovoljno poznatog prirodnog bisera Like.

Upravo ovakvi eu projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima je velika odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.“ – istaknula je ravnateljica JU Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

Karlovačka županija nedavno je proglašena najposjećenijom kontinentalnom županijom u 2022.godini, a upravo općina Rakovica u svim dolascima i noćenjima Karlovačke županije ima udjel od 48 posto i to sa svojih 2225 stanovnika i 1416 turističkih postelja.

Ovakakav entuzijazam i ljubav prema poslu koji se čini i kraju u kojem se živi, rijetko kad se sreće. Ovog projekta usitinu ne bi bilo da u njemu nisu sudjelovali svi zajedno dugi niz godina. Bivši načelnik Franjo Franjković, sadašnji načelnik Mihovil Bićanić, te ravnateljica Tihana sa svojim timom uistinu su mukotrpno radili, nailazili na puno izazaova. Međutim zajedničkim snagama su ih razriješili.“ – istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin

Načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić naglasio je želju općine da se boravak turista u Rakovici produži i da oni koji dođu ostanu barem nekoliko dana, a otvorenje Speleona je dodatan motiv za tako nešto i dodatan sadržaj u već sad bogatoj turističkoj ponudi Rakovice.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Dragan Jelić rekao je da agencija na realizaciju projekta nije imali ni najmanju primjedbu.

Čast da službeno otvori Speleon imao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, još jednom istaknuvši kako je ovo kraj od kojeg se puno očekuje, što pokazuje i nedavno potpisan ugovor Lička Jasenica.

Centar podzemne baštine kružnog je oblika, a njegov moderno osmišljeni postav interpretira ključne prirodne vrijednosti kroz četiri teme – paleontologiju, arheologiju, geologiju i speleologiju. Centar će posjetiteljima ponuditi niz suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije, a ono što posebno doprinosi njegovoj atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje se podzemlje može doživjeti svim čulima.

Otvorenju su uz ostale uzvanike nazočili i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička Jezera Tomislav Kovačević, kao partner projekta, Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode, saborska zastupnica Maja Grba Bujević, zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar te gradonačelnica grada Slunja Mirjana Puškarić.

Izvor: KAZUP
Poveznica: https://www.kazup.hr/index.php/aktualno/speleon-centar-podzemne-bastine-svecano-otvorio-svoja-vrata