Kino Edison otvara svoja vrata i Karlovac postaje središte mladih filmaša!

ruj 8, 2023 | Gradovi, Karlovac

kino edison

Prvo hrvatsko VR kino – Kino Edison, multimedijski centar za kulturno-turističke sadržaje nakon procesa revitalizacije otvara svoja vrata 9. i 10. rujna, od 10 do 14 i od 17 do 20 sati.

Prva manifestacija koja će biti održana u Kinu je filmski festival 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival, od 12. do 16. rujna, a redovan kino program kreće 17. rujna.

Karlovačko Kino Edison zatvorilo je svoja vrata prije 16 godina, no sada se vraća bolje no ikad. Nadolazeće izdanje Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži održat će se u kinu Edison u Karlovcu, istinskom dragulju filmske povijesti. Ovo kino svjedočilo je predanosti Karlovca urbanoj kulturi i ljubavi prema filmu.

28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival bit će održani u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac od 12. do 16. rujna u Karlovcu, koji tako opet postaje privremeno sjedište filmskog stvaralaštva mladih.

Karlovac je po mnogočemu poseban, ujedno i po tome da smo imali toliko godina filmski festival u gradu Karlovcu, a nismo imali kino. Ja bih i ovaj put zahvalio ekipi Kinokluba Karlovac i svima onima koji su na bilo koji način izrasli iz Kinokluba na svemu onome što su radili godinama. Nekako mi se čini da je upravo to u biti i važno da prvo događanje nakon nedjelje u našem obnovljenom kinu Edison bude filmski festival. Vjerujem da se oni raduju koliko i mi i svi zajedno i uvjeren sam da će upravo sad kino profunkcionirati u svojoj punini i to njima na neki način biti vjetar u jedra da razvijajaju svoj Festival i sve ono što ide uz festival. Pozivam sve naše  sugrađane da u subotu i nedjelju iskoriste priliku da uđu u kino, neki da se malo prisjete svojih uspomena iz Kina Edison i oni mlađi koji nemaju možda ta sjećanja, a puno ih je, da ustvari  vide što ih očekuje i da na neki način osjete i oni  taj ponos koji svi mi zajedno osjećamo.
Godina 2023. još je po nečemu posebna; prije 150 godina maturirao je Nikola Tesla, ove godine je otvoren Tesla Experience Centar, prije 103 godine je otvoreno Kino Edison, ove godine smo ga obnovili i evo mi smo 2023. spojili nespojivo u gradu Karlovcu – Teslu i Edisona. Ono što mogu reći putovanje u budućnost počinje i završava u Karlovcuizjavio je Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca.

Podsjetimo da je obnova kina Edison još jedan europski projekt, sufinanciran iz ITU mehanizma, ukupno je vrijedan oko 25,8 milijuna kuna, pri čemu je nešto manje od 22 milijuna europskih sredstava.

Izvor: Grad Karlovac
Poveznica: https://www.karlovac.hr/novosti/kino-edison-otvara-svoja-vrata-i-karlovac-postaje-srediste-mladih-filmasa/23656