Izgradnja brane u Ogulinu očekuje se krajem 2023. godine

srp 21, 2022 | Ogulin, Gradovi, Istaknuti, Karlovačka

Izgradnja brane u Ogulinu

U utorak, 19. srpnja u Ogulinu je održan koordinacijski sastanak na temu projekta izgradnje retencije u Ogulinu u okviru projekta “Zaštita od poplava grada Ogulina”.

Izgradnja brane u Ogulinu

U organizaciji Karlovačke županije, sastanku su nazočili državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor VGO za srednju i donju Savu Davorin Piha, direktor Sektora razvoja HŽ Infrastrukture Mirko Franović sa suradnicima Hrvojem Ivankovićem i Marinom Prebežićem, gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović, direktori Elektre Karlovac i HE Lešće Zvonko Spudić i Milan Sabljak. Sastanku je nazočio i direktor Vodovoda i kanalizacije Ogulin Bojan Prebežić, voditeljica Ispostave HV u Karlovcu Biljana Željeznjak sa suradnicama Sandom Buconjić Kolarić, Davorkom Glavinić i Mariem Polićem. 

Hrvatske vode su investitor projekta izgradnje retencije, a ukupna vrijednost je 186,2 milijuna kuna. Projekt se financira u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković: “Do sada su uspješno dovršene dvije faze radova, ukupne vrijednosti više od 60 milijuna kuna. Sutra Hrvatske vode raspisuju natječaj za sam pregledni profil odnosno branu, a slijedi natječaj za zaštitu pruge, ukupne vrijednosti gotovo 100 milijuna kuna. Potrebno je izmjestiti vodovod, dalekovod i pristupnu cestu, čija vrijednost će biti oko 120 milijuna kuna. Koordinacija svih dionika omogućit će uspješnu realizaciju projekta izgradnje retencije.”

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je kako se svakog utorka održavaju koordinacijski sastanci pod vodstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, a na kojem sudjeluju Karlovačka županija i Grad Karlovac. Glavne teme su projekti obrane od poplava u Karlovcu i Ogulinu. Svi dionici sastanka obišli su lokaciju projekta buduće retencije jer su stvoreni svi preduvjeti za realizaciju svih faza ovog projekta. “Zahvaljujem svim predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskim vodama, HŽ Infrastrukturi, HEP-u, Gradu Ogulinu i Vodovodu i kanalizaciji Ogulin što su se odazvali na sastanak, aktivno u njemu sudjelovali, ali i što su aktivno sudjelovati u projektu do sada. Dinamika radova je zadovoljavajuća.“, istaknula je županica. 

Izgradnjom brane smanjit će se poplavni rizici grada Ogulina te će ublažiti vodni valovi velikih voda ovog područja. Najveći dio godine retencijski prostor bit će prazan, a punit će se vodom tek u slučaju dolaska velikih vodnih valova.  Gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova te vjeruje kako će grad i ogulinci biti zadovoljni sa skorim završetkom projekta. 

Državni tajnik Mario Šiljeg je istaknuo: “Zahvaljujući sredstvima Europske unije, danas je u Hrvatskoj 60 velikih infrastrukturnih projekata u raznim fazama realizacije, a vrijednosti 25 milijardi kuna. Vodni projekti omogućuju podizanje standarda u vodoopskrbi, odvodnji i u zaštiti u poplavi, što ne bi bilo moguće bez članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Veliki udio projekata koji su vezani za zaštitu od poplava provode se na teritoriju Karlovačke županije, zahvaljujući intenzivnoj suradnji Karlovačke županije, Ministarstva ali i jedinica lokalne samouprave. “

Izvor: KAZUP
Poveznica: