Za EU projekt Vjetar u leđa – pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama Grad Samobor osigurao maksimalna EU sredstva i dodatnih 300 tisuća eura iz proračuna

ožu 7, 2023 | Gradovi, Samobor

vjetar u leđa

Konferencija za medije o projektu „Vjetar u leđa – faza V“ uz okrugli stol o važnosti pomoćnika u nastavi održana je u Centru za mlade Bunker.

„Vjetar u leđa – faza V“ projekt je koji se financira iz Europskog socijalnog fonda s najvišim mogućim iznosom od 360.754, 93 eura, a Grad Samobor iz proračuna za provođenje projekta osigurava dodatnih 95.309 eura. U sklopu projekta učenici s teškoćama u razvoju, njih 65, u samoborskim osnovnim školama primaju podršku pomoćnika u nastavi.

Grad Samobor je nositelj projekta, a partneri u projektu su Osnovne škole Grada Samobora: Bogumila Tonija, Rude, Samobor, Mihaela Šiloboda i Milana Langa. Projekt je počeo u srpnju 2022. godine i traje do srpnja 2023. godine.

Omogućavanje jednakih mogućnosti obrazovanja za svu djecu, unaprjeđenje položaja djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja i stvaranje uvjeta za aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju u društvenim aktivnostima ciljevi su projekta – naglasila je tijekom predstavljanja voditeljica projekta, Vlatka Šalamun Milaković, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti i razvojne projekte.

Zadovoljstvo što se projekt “Vjetar u leđa – faza V” u Samoboru provodi već osmu godinu izrazio je zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

“Višestruke su koristi od ovog projekta, a najvažnije je to da se djeci s teškoćama u razvoju kroz ovaj projekt osiguravaju pomoćnici u nastavi, omogućava socijalizacija te podizanje razine njihovih obrazovnih postignuća i emocionalnog funkcioniranja. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovom hvalevrijednom projektu. Uz to što se plaće pomoćnika u nastavi financiraju sredstvima Europske unije, Grad Samobor za potrebe provođenja ovog projekta iz proračuna izdvaja dodatnih oko 150.000,00 eura i to za veće plaće pomoćnika u nastavi i njihova materijalna prava. Nadamo se da će se projekt nastaviti i nakon što završi faza V., u srpnju ove godine. U slučaju da za nastavak projekta sredstva ne budu osigurana iz Europske unije, Grad Samobor je u proračunu osigurao gotovo 300.000,00 eura za provedbu projekta u razdoblju od 1. rujna do 31. prosinca. Još jednom hvala svima koji sudjeluju u ovom projektu, kako pomoćnicima u nastavi tako i školama i njihovim stručnim službama, ali i stručnim službama Grada koje projekt pripremaju za prijavu na natječaj za ostvarivanje sredstva iz Europske unije“ – rekao je Petar Burić. 

Izvor: Grad Samobor
Poveznica: https://www.samobor.hr/grad