U Zagrebu održana konferencija Fight&Win povodom svjetskog dana borbe protiv raka

velj 7, 2023 | EU-RH

Fight&Win

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak u Zagrebu je održana konferencija Fight&Win.

Tema borbe protiv raka je jedna od ključnih tema u Europskom parlamentu s obzirom na to da se 40 posto slučajeva može spriječiti, rečeno je na konferenciji te dodano da Hrvatska upravo stoga slijedi Europski plan za borbu protiv raka čiji je fokus na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti.

Europska unija je usmjerila oko 170 milijuna eura na skrb oboljelih od raka.

“Ovog puta ne moramo postavljati pitanja ima li novca, imamo ga, samo ga trebamo na kvalitetan način iskoristiti. Nisu sve zemlje u EU jednako razvijene i nemaju iste zdravstvene sustave, no moramo vidjeti kako možemo iskoračiti naprijed”, rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i glavna organizatorica skupa.

Rak pluća i dalje najčešći uzrok smrti

Rak pluća je i dalje najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i u EU, no postoje razlike u broju oboljelih na broj stanovnika u pojedinim državama. U Hrvatskoj je najčešći rak prostate, pluća i debelog crijeva kod muškaraca, a kod žena rak dojke, pluća i debelog crijeva, no u slučaju raka dojke smanjena je smrtnost za 25 posto putem preventivnih pregleda.

“Kada dobijete onu omotnicu kod kuće nemojte ju ostaviti negdje sa strane” upozorila je Glavak upozoravajući na slabe odazive na nacionalne preventivne programe i važnosti podizanja svijesti građana o prevenciji.

Skrenuta je pažnja i na Europski digitalni centar za karcinom koji može biti prilika našim stručnjacima da se bolje povežu i rade na europskoj razmjeni podataka.

Na situaciju u Hrvatskoj se osvrnuo i ministar zdravstva Vili Beroš  istaknuvši da je Ministarstvo zdravstva “bolno svjesno” razine onkoloških problema u populaciji.

“Osnovni koncept i specifični ciljevi zdravstvene reforme, koje moramo provesti, je jačanje prevencije i rane detekcije oboljenja. U potpunosti smo u skladu s Europskim planom borbe protiv raka” rekao je Beroš.

Što se tiče preventivnih programa ministar Beroš je istaknuo da tu ključnu ulogu ima Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji radi na detekciji načina kako u Hrvatskoj utemeljiti preventivne zdravstvene preglede za spol i dob kad je to potrebno. Osvrnuo se i na uspjeh nacionalnog programa za prevenciju raka dojke te upozorio na slab odaziv muškaraca na preventivne programe usmjerene na rak debelog crijeva.

Poruku Europske komisije prenijela je potpredsjednica Dubravka Šuica, dok su u panel-raspravi na temu borbe protiv raka sudjelovali prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb, izv. prof. prim. dr. sc. Domagoj Eljuga, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka, predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera te psihijatar i saborski zastupnik dr. sc. Ivan Ćelić.

Izvor:
Poveznica: