U Splitu uspješno završen projekt „Biraj biciklu!“

sij 3, 2023 | Gradovi, Split

biraj biciklu

Završnom konferencijom za medije u atriju zgrade splitske Gradske uprave priveden je kraju projekt „Biraj biciklu!“.

Tijekom nešto manje od dvije godine, projekt je obuhvatio osam jedinica lokalne samouprave u kojima je već do sada angažirao 47.000 registriranih korisnika!

Konkretno, na području grada Splita, ujedno i nositelja Eu projekta, te ostalih partnera Trogira, Solina, Kaštela, Dugopolja, Dicma, Klisa i Podstrane postavljen je 41 novi terminal s ukupno 242 bicikla, od čega 116 klasičnih i 126 električnih. Projekt, čija ukupna vrijednost iznosi 13,6 milijuna kuna, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Nadalje, izgrađene su dvije biciklističke prometnice i pješačke staze u Splitu i Trogiru, a izrađena je i studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, što je temeljni dokument budućeg integriranog sustava biciklističkih prometnica na ovom području.

U gradu pod Marjanom postavljeno je 16 novih terminala s ukupno 50 električnih i 20 klasičnih bicikala, a u uvali Trstenik napravljena je biciklistička staza. Gradonačelnik Splita Ivica Puljak zadovoljan je rezultatima.

– Ovaj projekt ujedinjuje puno komponenti modernog društva te povezuje općine i gradove koji su dijelom Urbane aglomeracije. Vjerujem da ćemo kroz sljedeće projekte napraviti još više biciklističkih staza te izgraditi dovoljno parkirališta kako bi se oslobodili pješački i biciklistički koridori. Koristim ovu priliku čestitati svim suradnicima koji su sudjelovali u projektu na ugodnoj i uspješnoj suradnji i nadam se da ćemo realizirati još ovakvih zajedničkih projekata. – rekao je Puljak.

Koliko je projekt „Biraj biciklu!“ uhvatio maha u Splitu, najbolje su pokazale riječi Ante Gustina, u ime zajednice ponuditelja Hrvatski Telekom i Sustav javnih bicikli, odnosno Nextbikea:

– Nextbike je prisutan u 350 gradova u svijetu i po broju najmova na dnevnoj bazi grad Split je u top 5 gradova na svijetu! To nas čini ponosnima jer infrastruktura još nije dovoljno razvijena. Imamo i rekordera koji je na istom biciklu prešao 86 kilometara, od Splita do Šibenika, a jedan se bicikl iznajmio čak 36 puta u istom danu.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ iznosi 13.609.435,83 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda s 10.893.396,68 kuna, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.

Izvor:
Poveznica: