U sklopu konferencije “EU fondovi 2021.-2027.” dodijeljene nagrade za Najbolji županijski EU projekt 2022

lis 26, 2022 | Hrvatska, Istaknuti

Najbolji županijski EU projekt 2022

Konferencija “EU fondovi 2021.-2027.“ koju organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i svečana dodjela nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2022.“ održani su danas u Hotelu Sheraton.

Na početku konferencije održale su se prezentacije: Nove prilike iz EU fondova 2021.-2027., Sporazum o partnerstvu između Europske unije i Republike Hrvatske za financijsko razdoblje 2021.-2027., Nove prilike za potpomognuta i brdsko-planinska područja te otoke, Europska teritorijalna suradnja i aktualni natječaji, te Kako EU fondovi mijenjaju lokalne sredine?.
 

Nakon prezentacije uslijedila je panel rasprava s pobjednicima prošlogodišnjeg izbora za najbolji EU projekt.
 

Trijumfi ‘Centra za posjetitelje – Dvorac Janković‘ Virovitičko-podravske županije u konkurenciji Doprinosa lokalnoj zajednici i projekta ‘Putovima Frankopana‘ Primorsko-goranske županije u izboru prema glasovima čitatelja Jutarnjeg lista, ponajvažniji su ishodi ovogodišnjeg izbora ‘Najbolji EU projekti‘ naših županija što je okončan proglašenjem pobjednika i dodjelom priznanja.
 

– U ovoj godini, koja je bila vrlo izazovna, bilježimo vrlo dobre rezultate u provođenju projekata iz EU fondova za što su među najzaslužnijima upravo županije čiji su projekti dio ovog izbora – poručila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak na otvaranju ceremonije proglašenja pobjednika izbora koji već treću godinu organiziraju Hanza Media, portal Župan.hr, Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz pokroviteljstvo resornog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ministrica Tramišak je, među ostalim, navela da je trenutna ugovorenost projekata iz prethodnog proračunskog razdoblja EU 103 milijarde kuna uz isplaćenost 77 posto ugovorenih projekata te da su naši korisnici EU fondova ovih dana ‘otključali‘ pristup za devet milijardi eura u okviru Kohezijske politike Unije.

Pet kategorija

I ove godine izbor ‘Najbolji EU projekti‘ je priređen u pet kategorija: Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu te kategoriji izbora najboljeg po izboru građana. Osim spomenutih, ovogodišnji pobjednici su ‘Integrirani pristup skrbi za starije osobe u kući – CrossCare‘ grada Zagreba (Prekogranična suradnja), ‘Coastenergy – Plava energija u lukama i obalnim urbanim područjima‘ Istarske županije (Znanost i inovacije) te projekt ‘SOS-Surađuj i ostvari sebe‘ Zadarske županije u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

– Dvorac Janković Županija je kupila 2012., dovršila i otvorila za posjetitelje 2021.. U prvih devet mjeseci ove godine imali smo 2600 noćenja u dvorcu, veliki broj posjeta i događanja, s gastronomskom ponudom lokalnih proizvođača i nastupe lokalnih umjetnika – istaknuo je, preuzimajući nagradu za najbolji EU projekt, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.
 

Govoreći o pobjedničkom projektu ‘CrossCare‘ zamjenica pročelnika gradskog Ureda za socijalnu skrb Mirela Šentija Knežević istaknula je da se projekt usluge integrirane skrbi za starije osobe u kući razvijan u suradnji sa susjednom Slovenijom.

– Smatramo da su naši stariji sugrađani zaslužili skrb u svojoj kući sve dok su u mogućnosti u njoj stanovati stoga želimo da ova usluga bude standard u svim našim županijama i oko toga smo se već u kontaktu s Ministarstvom zdravstva – najavila je Mirela Šentija Knežević.


Iz 19 županija


U središnjem panelu svečanog proglašenja najboljih EU projekata pod nazivom ‘Kako EU fondovi mijenjaju lokalne sredine?‘ sudjelovali su voditelj radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju pri Hrvatskoj zajednici županija Ilija Cota i predstavnici pobjedničkih projekata iz prošlogodišnjeg izbora. Riječ je o projektima ‘Bluemed‘ Dubrovačko-neretvanske županije, ‘Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji‘, ‘Key Q-Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske‘ Istarske županije i njezine agencije AZZRI i ‘Renew Heat‘ Karlovačke županije, koje su u panelu predstavljali Melanija Milić (‘Bluemed‘), Mario Adamović (Vukovarsko-srijemska županija), Igor Merlić (AZRRI) i zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar. 

U ovogodišnji izbor najboljih ušlo je 37 EU projekata iz 19 županija. Gledano prema udjelu županija, Virovitičko-podravska županija i tamošnja agencija VIDRA imala je najviše kandidatura, njih pet.


Treću godinu zaredom Hanza Medija, Župan.hr, Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, organiziraju veliki Izbor za najbolji županijski EU projekt. 


Ono što nas posebno veseli i potvrđuje da je riječ o kvalitetnom i poticajnom projektu te ukazuje da Hrvatska, pa tako i županije sve bolje i efikasnije koriste mogućnosti koje nam se nude kroz EU fondove, jest sve veći broj prijavljenih projekata. Prve godine izbora, 2020., u finalu smo imali 21 projekt, prošle godine 32, a ove godine za titulu najboljega natječe se čak 37 projekata koji su provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2020. ili 2021. godini, zaključno sa 31. siječnja 2022. godine.

Kao i dosad, izbor se provodi i pobjednici biraju u pet kategorija: Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu, te zasebnoj kategoriji – izboru građana. Pobjednike u prve četiri kategorije birat će žiri sastavljen od 7 predstavnika: dva Hanza Media d.o.o., dva predstavnika Hrvatske zajednice županija, predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, predstavnika portala Župan.hr i predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Izvor:
Poveznica: