U Šibeniku predstavljen projekt „Dječji pogled na svijet“

lis 12, 2022 | Gradovi, Šibenik

u šibeniku

U Šibeniku u dječjem vrtiću ‘Šibenski tići’ predstavljen projekt „Dječji pogled na svijet“ javne ustanove Dječji vrtić Smilje u kojem im je partner Grad Šibenik.

Projekt su predstavili zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta, Gorana Rakić, ravnateljica DV-a Smilje te Miroslav Petrović iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

„Ovo je još jedan primjer uspješne suradnje gradske uprave i javnih ustanova na povlačenju europskog novca. Cijeli iznos dobili smo bespovratno kako bismo u sljedećih 20 mjeseci unaprijedili i podigli razinu usluge javnih gradskih vrtića. Riječ je o nadogradnji usluge i razvoju vrtića, jer mi gradske vrtiće razvijamo i u onoj ‘hard’ komponenti – dogradnji, izgradnji i obnovi, ali i u ovoj ‘soft’ komponenti gdje se educiraju odgojiteljice i odgojitelji u vrtićima, odnosno gdje djeca dobivaju kvalitetniju uslugu.

Ovaj vrtić ‘Šibenski tići’ nedavno smo prijavili za nadogradnju male sportske dvorane. Dvorana bi ujutro služila potrebama vrtića, a u večernjim satima potrebama Zajednice sportova Grada Šibenika. Također bi u prvoj fazi, gradili i jedan objekt za dvije skupine djece. Upravo za taj objekt očekujemo krajem godine 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava čime bi dodatno proširili kapacitet za 40 mjesta“, rekao je Mileta.

Projektom „Dječji pogled na svijet“ bit će uvedeno produljeno radno vrijeme vrtića od 16.30 do 21 sat, a produljeni boravak djece bit će organiziran u pet objekata Javne ustanove Smilje, objasnila je Gorana Rakić iz DV-a Smilje.

„Na samom početku bilo je zainteresirano oko 50 djece u svih pet objekata i ta brojka varira. Naše redovno radno vrijeme je do 16.30 sati, a produljeno će biti do 21 sat. Djeca, ovisno o potrebi roditelja i njihovim radnim smjenama ostaju tako pola sata, sat dulje, a neka do 20 ili 21 sat. I nama je ovo nešto novo.

Djeci iz ‘Šibenskih tića’ smo kroz ovaj projekt priuštili kineziologa s kojim dva puta tjedno imaju sat tjelesne kulture. Također će se 40-ak odgojiteljica educirati kroz 11 različitih programa, a dobili smo i mogućnost zapošljavanja 15 odgojiteljica od kojih je pet u produljenom boravku, a 10 u radu s djecom s poteškoćama. I tehnički kadar smo popunili s još četiri zaposlena i jednom kuharicom. Kroz projekt smo dobili i mogućnost zapošljavanja logopeda i edukacijskog rehabilitatora, ali na žalost, na dva raspisana natječaja nitko se nije javio“, kazala je ravnateljica DV-a Smilje.

Kroz 20-mjesečni projekt te po njegovom isteku, DV Smilje ostvarenim rezultatima usluge produljenog boravka osigurat će veću dostupnost i obuhvaćenost djece programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s primjerima programske izvrsnosti i postati generator demografske obnove kraja, neophodna pomoć roditeljima i jamstvo njihova ostanka i uključenosti u zajednici.

predstavljen projekt

Inače, ukupna vrijednost EU projekta iznosi 4.882.500,28 kuna. Usluga u navedenim vrtićima unaprijedit će se integriranjem posebnih programa (sportski, likovni, glazbeni te program za nadarenu djecu). Nabavit će se oprema, didaktika, audiovizualna i tehnička oprema za potrebe provođenja integriranih programa i produljenog radnog vremena vrtića. 40 stručnjaka iz DV Smilje će proći osposobljavanje i jačanje kapaciteta kroz 11 edukacija, a u svrhu razvitka novih programa.

Sukladno novonastalim potrebama, a prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, vrtić će u produljenom radnom vremenu osigurati asistente odgojitelje za rad s djecom s posebnim potrebama te osigurati sva didaktičko-metodička sredstva za rad i ostvarivanje predviđenih rezultata. Kroz Projekt „Dječji pogled na svijet“ biti će ukupno zaposleno 15 odgojiteljica za rad u produljenom radnom vremenu vrtića.

Izvor:
Poveznica: