U Ogulinu održana početna konferencija projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu KŽ – KARLOVAC KARST“

ruj 21, 2022 | Gradovi, Ogulin

početna konferencija projekta

U Ogulinu je održana početna konferencija projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu KŽ – KARLOVAC KARST“. Riječ je o projektu vrijednom 241 milijuna eura, od čega se gotovo 200 milijuna financira iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što je najviše novca ikad dobiveno za razminiranje.

Tim novcem razminirano je 17,1 četvornih kilometara šuma na području Tounja, Josipodola i Plaškog, a sada slijedi obnova i uređenje šuma i šumskih puteva. 

Nakon operacije Oluja, mine su u Karlovačkoj županiji doslovce bile posijane svuda oko nas, podsjetila je na konferenciji županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, ocijenivši kako je do sada odrađen golemi posao.

„U našoj županiji imali smo ukupno 200 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a danas 24 i pol četvornih kilometara, što su gotovo sve šume. Zato pozdravljam ovaj projekt, koji će i taj posao privesti kraju. Jer, tamo gdje su mine – nema gospodarstva, nema turizma, nema ni života. Ne možemo očekivati da će ljudi živjeti ili se doseljavati tamo gdje postoji opasnost od mina. Zato zahvaljujem svima koji su uključeni u ovaj projekt, ali i svima koji su proteklih godina na bilo koji način sudjelovali u razminiranju našeg područja“, rekla je među ostalim županica Furdek Hajdin.

Inače, Karlovačka županija jedina je u Hrvatskoj iz svog proračuna izdvajala novac za razminiranje, kroz godine ukupno 7,5 milijuna kn, a na temelju toga prikupljeno je i donacija u vrijednosti 10 milijuna kuna. Osim toga, Karlovačka županija bila je prva županija koja je povukla sredstva iz EU fondova za projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta i to ukupno 29 milijuna kuna.

Nositelj projekta kojim se razminiraju preostala šumska područja su Hrvatske šume, a partner Ministarstvo unutarnjih poslova. Početnoj konferenciji projekta prisustvovao je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Mario Šiljeg, kao izaslanik predsjednika Vlade; ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a Damir Trut, te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mišković, a nazočili su i predstavnici Hrvatskih šuma, kao i predstavnici gradova i općina na čijem se području projekt provodi.

Izvor:
Poveznica: