U Kutini održan koordinacijski sastanak projekta „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“.

lis 3, 2022 | Gradovi, Kutina

šutnja nije zlato

U Učeničkom domu Kutina održan je koordinacijski sastanak projekta „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“. Uz domaćicu ravnateljicu Učeničkog doma Kutina, Vesnu Vuković, sastanku su prisustvovale voditeljica projekta Ljubica Banović ispred Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske, Karolina Horvatinčić te Dora Gemeri ispred Udruge POZOR!, te odgajateljica Učeničkog doma Kutina Ines Kovačević.

Svrha projekta “ŠUTNJA NIJE ZLATO – knjigom i razgovorom do rješenja” je osnažiti kapacitete tri organizacije civilnog društva  i to Udruge učeničkih domova republike Hrvatske, Udruge POZOR! i POU Gospić, kako bi odgovorile na izazove poslovanja u kriznim situacijama te uspješno pružile pomoć djeci i mladima, u prevladavanju stresa i straha u takvim situacijama . Trajanje projekta je od 23.12.2021. do 23.12.2022.

U prvoj fazi projekta zaposlenici i volonteri prošli su vrijedne edukacije za bolji rad: Menadžment volontera, Design thinking, Izvori financiranja i zakonodavni okvir OCD-a, Marketing i komunikacija na društvenim mrežama, Krizni menadžment i Digitalni ured, na kojima su sudjelovali voditelji projekta te članovi koordinacijskog tima iz UUDRH, Udruge POZOR! i Pučko otvoreno učilište Gospić.

U drugoj fazi projekta slijedi provedba tri novorazvijena volonterska programa: „ Nije lako biti tinejdžer”; „Pandemija, škola, obitelj i ja” i „Potres na stres”. Programi su bogati sljedećim aktivnostima: radionice, debate, tribine, video gostovanja književnika, glazbenika, glumaca i drugih osoba koje će potaknuti razgovor o načinima kako se nositi sa stresom u ovo izazovno vrijeme odrastanja.

Projekt se provodi na području Grada Zagreba, Ličko–senjske i Sisačko–moslavačke županije, krajnji korisnici su djeca i mladi, a ciljana skupina Udruge UUDRH i POZOR! te POU Gospić.

Na koordinacijskom sastanku održanom u Učeničkom domu Kutina dogovoren je detaljan plan aktivnosti koji će se realizirati u narednom periodu u Učeničkom domu Kutina, te su podijeljeni promidžbeni materijali za sve sudionike ovog projekta.

Već idući tjedan u četvrtak 06.10.2022. u sklopu programa “Pandemija, škola, obitelj i ja” snimit će se dramska predstava G. i gđa. Martina, u kojoj  su glavni glumci učenici Učeničkog doma –Kutina. Taj video snimak će se prikazati i ostalim sudionicima ovog projekta iz Zagreba i Gospića. U sklopu programa “Nije lako biti tinejdžer” dogovoreno je i održavanje debatne radionice s temom“ Tamna strana ljubavi“, koja će također biti snimljena. A program “Potres na stres” će biti realiziran mini humanitarnom akcijom. Učenici Učeničkog doma Kutina posjetiti će Srednju školu  Petrinja,  te će učenike darivati  predmetima koje su sami izradili u kreativnim radionicama. Posjetiti će i ljude, koje je potres najviše pogodio te koji još uvijek žive u kontejnerskim naseljima. Ovaj posjet popratit će se i druženjem, razgovorom, poklonima te snimanjem intervjua.

Projekt traje 23.12.2021.-23.12.2022., njegova vrijednost je 470.630,00 HRK, a sufinanciraju ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Izvor:
Poveznica: