U Koprivnici predstavljen projekt One Sun Connecting North and South vrijedan preko milijun eura

kol 24, 2022 | Gradovi, Koprivnica, Nekategorizirano

U prostorijama Entera – inkubatora kreativnih industrija predstavljen projekt One Sun Connecting North and South koji je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj.

Partner projekta je Grad Koprivnica uz koji sudjeluje još 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavengeru, Prirodoslovni-tehnološki fakultet, odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Predstavljanju projekta uime Grada Koprivnice prisustvovao je gradonačelnik Mišel Jakšić, zatim zamjenica veleposlanika kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Komma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.

Koliko je ovaj projekt važan za bolje i zdravije okruženje u kojem živimo te samu proizvodnju čišće energije, u uvodnom je govoru istaknuo gradonačelnik Mišel Jakšić.

„Ovim projektom pokazujemo da je u energetici moguće promišljati na drugačiji način te da je moguće nuditi nova rješenja. S jedne strane možemo čuvati energiju i prirodu iz koja ona potječe, a s druge strane da stvorimo energetski okvir hrvatske samodostatnosti koji neće biti toliko ovisan o uvozno-izvoznoj komponenti te o globalnim krizama koje indirektno utječu na nas“, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Projekt One Sun Connecting North usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta, Grad Koprivnica će izgraditi tri fotonaponske elektrane i to na Osnovnoj školi Braća Radić snage 60 kW, Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski snage 30 kW te COOR Podravsko sunce snage 30 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Koprivnicu iznosi gotovo 123.000 € od čega je više od 104.000 € bespovratno.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona. Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

Izvor: Koprivnica
Poveznica: https://koprivnica.hr/novosti/predstavljen-energetski-projekt-vrijedan-vise-od-milijun-eura-stizu-tri-fotonaponske-elektrane-na-gradske-skole/