U Karlovcu je održana početna konferencija projekta „Solarna elektrana Kelteks“

pro 16, 2022 | Gradovi, Karlovac

Solarna elektrana Kelteks

U Karlovcu je održana početna konferencija EU projekta „Solarna elektrana Kelteks“, Nositelja projekta KELTEKS d.o.o. Projekt se financira u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021., a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU obnaša ulogu Upravitelja Programa te podržava i prati provedbu navedenog Projekta.
 

Cilj Projekta je smanjiti troškove električne energije instaliranjem kapaciteta za proizvodnju električne energije na objektima u vlasništvu Nositelja projekta iz obnovljivih izvora, a što će u konačnici doprinijeti sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija štetnih plinova.

Također, izgradnja solarne elektrane Kelteks doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na to da je Kelteks do sada godišnje trošio 3.176.994 kWh električne energije, planiranim izgradnje solarne elektrane riješit će problem visokih troškova energije te će za 22 % smanjiti potrošnju električne energije iz distribucijske mreže. Solarna elektrana Kelteks, izlazne snage 499 kW, proizvodit će 900.684 kWh električne energije godišnje. Konfiguracija elektrane sastoji se od 2.032 fotonaponska panela i 12 invertera.

Zaključno, svi sudionici početne konferencije su se složili kako je Projekt izazovan i iznimno koristan, a prilikom njegove cjelokupne provedbe Nositelj projekta imat će maksimalnu potporu od strane Programskog partnera, Energetskog instituta Hrvoje Požar, te Upravitelja Programa, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Izvor: Ministarstvo razvoja
Poveznica: https://razvoj.gov.hr/vijesti/pocetna-konferencija-projekta-solarna-elektrana-kelteks/5117