U Industrijskoj zoni Našice niknut će proizvodno – poduzetnički inkubator

srp 25, 2022 | Gradovi, Našice

našice
Krešimir Kašuba

Gradonačelnik Krešimir Kašuba i njegovi suradnici Magdalena Vidaković Gelenčir – pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije i komunalni sustav Grada Našica i Božo Papac  vd. pročelnika Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje, posjetili su Industrijsku zonu Našice gdje je predstavljen projekt Centar industrijske zone Našice „Izgradnja proizvodno – poduzetničkog inkubatora“.

Naime, u budućem razdoblju predviđena je izgradnja i opremanje prve zgrade proizvodno – poduzetničkog inkubatora s ciljem podrške start-up poduzećima. U ovom prvom našičkom inkubatoru takve će tvrtke moći koristiti adekvatan poslovni prostor i suvremenu opremu za razvoj svojih projekata te u raditi na proizvodno – tehničkim domenama, a sve uz sinergiju svih ostalih sudionika.

Omogućit će rast i razvoj

Gradonačelnik Kašuba istaknuo je kako se u Industrijsku zonu kontinuirano ulaže, a u Poduzetnički inkubator uložiti će se 11 milijuna kuna, a tim projektom potiču se i demografske mjere te na taj način se stvaraju povoljni uvjeti za naše mlade.

„Ovdje se radi o jednoj izuzetno važnoj investiciji za rast i razvoj grada Našica. Trenutno smo u fazi izrade projektne dokumentacije. Izradili smo te ishodili građevinsku dozvolu za Poduzetnički centar gdje smo prikupili sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja. U ovom slučaju radi se o 50% sredstava od ukupne vrijednosti od 11 milijuna kuna. Realizacijom projekta dobiti ćemo dvije zgrade po 1000 kvadrata, gdje će našim mladim poduzetnicima početnicima osigurati prostor gdje će moći svoje tvrtke u prvih par godina postaviti na noge, te na taj način nastaviti svoje djelatnosti.

Ove dvije građevine, svaka od 1000 kvadrata, od kojih je jedna industrijska gdje je isplaniran prostor od 4 metra visine i uvjete za rad na obrtničkim zanimanjima, ali i druga zgrada od 1000 kvadrata, gdje je predviđen uredski dio za obrtnike koji će u tom smislu trebati poslovan prostor.

Kroz prizmu svega ovo je demografski mjera Vlade Republike Hrvatske prenesena i na naš Grad gdje nam je temeljni zadatak raditi na demografskim mjerama te omogućiti maksimalno povoljne uvjete za naše mlade.” – rekao je gradonačelnik Kašuba te dodao da je “Industrijska zona Našice temelj naše gospodarske baze, gdje s našim najvećim subjektom – Nexe d.d. stvaramo jednu sinergiju od najvećih, srednjih i malih do mikro poduzeća.” – rekao je gradonačelnik Kašuba.

Lakši start

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije i komunalni sustav Grada Našica Magdalena Vidaković Gelenčir istaknula je svrhu poduzetničkog inkubatora kojem je primarni cilj osigurati prostor mladim poduzetnicima u fazi osnivanja te početnog rasta i razvoja.

„Ovaj poduzetnički inkubator, osigurat će smještajne kapacitete za novoosnovana poduzeća i osigurati im potrebnu infrastrukturu kako bismo im olakšali poslovanje prve godine u fazi razvoja njihovog poslovanja te kako bi sva kapitalizirana sredstva mogli uložiti u svoj daljnji razvoj i rast. Uglavnom, poduzetnici koje smještamo u poduzetnički inkubator imat će smještaj osiguran po izuzetno povoljnim poticajnim cijenama i samim time ćemo olakšati krizne godine novoosnovanim poduzećima. Planirano je da nakon što poduzetnici razviju svoje poduzeće i dostignu određeni standard poslovanja, da izlaze iz poduzetničkog inkubatora te planirano ulaze u vlastite prostorije, a prostor se otvara dalje novim poduzetnicima.”- kazala je pročelnica.

Do kraja sljedeće godine realizacija

Božo Papac, vd. pročelnika rekao je da se radi na kontinuiranom ulaganju u Industrijsku zonu te dodao da je 46 hektara građevinskog zemljišta kompletno opremljeno i stavljeno u funkciju.

„Na tragu investicijskog ulaganja, nastavlja se i ulaganje u Poduzetnički Centar u Industrijskoj zoni Našice, kojega u osnovi čine dvije dvije zgrade, jedna poslovna zgrada te jedna proizvodno – tehnička zgrada veličine ukupno 2000 kvadrata. Nadamo se da će realizacija tih objekata biti gotova do kraja iduće godine, tako da bi ovo prvi prvi start – upovi ili poduzetnici početnici već početkom 2023. godine mogli početi raditi.” – istaknuo je  Božo Papac.

Izvor: Našice.com
Poveznica: