U Europskom parlamentu glasovanje o izvješću zastupnice Sunčane Glavak, rasprave o medijskim slobodama i ruralnim područjima

pro 12, 2022 | EU-RH

U Europskom parlamentu
sunčana glavak

U Europskom parlamentu u Strasbourgu od 12. do 15. prosinca održat će se posljednja plenarna sjednica u 2022. godini na kojoj će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

U utorak će se glasovati o obavješćivanju u okviru Programa za neutralizaciju i smanjenje emisija ugljika za međunarodno zrakoplovstvo. Podsjetimo, zastupnica Glavak izvjestiteljica je Europskog parlamenta za dva izvješća – o CORSIA obavješćivanju i o sustavu EU-a za trgovanje emisijama (ETS) u zrakoplovstvu. O potonjem je proteklog tjedna uspješno postignut politički sporazum o paketu kompromisa na pregovorima koje je uime Europskog parlamenta vodila zastupnica Glavak.

Medijske slobode i vanjsko upletanje u europske demokracije

U srijedu će se u Europskom parlamentu razmotriti najnovija događanja i izvješća o slobodi medija. Isti dan europarlamentarci će ispitati Komisiju o njezinim planovima za uklanjanje rupa u zakonu koje sprječavaju zaštitu demokracija prije europskih izbora 2024. Zastupnici u Europskom parlamentu inzistiraju na zaštiti kritične infrastrukture, medija i internetskih mreža te informacijsku i energetsku sigurnost od stranog uplitanja. Te su preporuke bile dio konačnog izvješća Posebnog odbora za dezinformiranje i strano uplitanje u čijem radu sudjeluje i zastupnica Sunčana Glavak.

Dugoročna vizija za ruralna područja

U izvješću o kojem će se raspravljati u ponedjeljak ističe se da stanovnici ruralnih područja moraju imati ravnopravne uvjete za postizanje svojih profesionalnih, društvenih i osobnih ciljeva, kao i svi drugi građani. Ruralna područja ključna su za osiguravanje proizvodnje i neovisnosti opskrbe hranom, očuvanje prirodnih resursa, krajolika i bioraznolikosti, kao i kulturnog naslijeđa, stoga su obvezna usmjerena ulaganja i intervencije politike kojima se potiče učinkovita generacijska obnova te ravnopravnost između žena i muškaraca.

Energetska kriza: Poticanje uvođenja obnovljivih izvora energije

Zastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu glasovati o zakonu kojim bi se ubrzalo izdavanja dozvola za nove elektrane iz obnovljivih izvora. Planom bi se maksimalno trajanje postupka odobravanja novih postrojenja smanjilo s dvanaest na devet mjeseci ako se nalaze u „u područjima ubrzane proizvodnje energije iz obnovljivih izvora”. Prijedlog uključuje i obvezu država članica EU-a da osiguraju da se dozvole za ugradnju opreme za solarnu energiju u zgradama isporučuju u roku od tri mjeseca.

Ukrajinski narod dobit će Nagradu Saharov za 2022.

Hrabri ukrajinski narod dobit će Nagradu Saharov Europskog parlamenta za slobodu mišljenja za 2022. godinu, na prijedlog Europske pučke stanke. Očekuje se da će se na svečanosti dodjele, koja je zakazana za srijedu u podne, putem kamera obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Prava osoba s invaliditetom

U ponedjeljak će se raspravljati, a u utorak glasovati, o izvješću o pravima osoba s invaliditetom koja moraju biti u potpunosti zajamčena kroz politike i zakonodavstvo. Parlament će zahtijevati mjere koje osobama s invaliditetom omogućavaju sudjelovanje u društvu i na tržištu rada.

Sastanak Europskog vijeća, ishod konferencije COP27 i Jamstvo za djecu

U raspravi s Komisijom i češkim predsjedništvom u srijedu ujutro zastupnici će iznijeti svoje zahtjeve i očekivanja za sastanak na vrhu EU-a 15. prosinca na kojem će se šefovi država ili vlada usredotočiti na najnovija zbivanja u ratu Rusije protiv Ukrajine i kako dodatno pomoći Ukrajini, socijalnim i gospodarskim posljedicama visokih cijena energije i koordiniranom odgovoru EU-a, sigurnosnim i obrambenim pitanjima, odnosima s južnim susjedstvom EU-a i ostalim vanjskopolitičkim temama. Parlament će u ponedjeljak ocijeniti rezultate konferencije UN-a o klimatskim promjenama COP27, posebno uzimajući u obzir napredak u pogledu ciljeva Pariškog sporazuma. U utorak će zastupnici raspravljati s Komisijom i Vijećem o potrebi za namjenskim proračunom kako bi se Jamstvo za djecu pretvorilo u stvarnost, u vrijeme energetskih i prehrambenih kriza.

Izvor:
Poveznica: