U Biogradu otvoren “Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd”

ruj 16, 2022 | Biograd, Zadarska

u biogradu

U Biogradu je u prostoru nekadašnje škole otvoren “Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd”.  

Prigodom svečanošću pred brojnim uzvanicima službeno je otvoren interpretacijski Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd. Na njegovo uređenje utrošeno je 21,7 milijuna kuna, od čega su bespovratna EU sredstva 12,7 milijuna kuna, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 1,4 milijuna kuna.

Riječ je o projektu  nositelja Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, a realiziran je  se u suradnji s partnerima Gradom Biogradom na Moru, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS).

Projekt je financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru natječaja „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. 

 BioSfera Biograd se bavi pitanjem ekološke, društvene i ekonomske održivosti zaštićenih područja prirode Dalmacije i Like. Cilj projekta je očuvati i valorizirati prirodnu baštinu ciljanog prostora, posebice manje razvijenih, ruralnih područja kroz cjelogodišnji održivi aktivni turizam. Ciljne skupine projekta su turistički sektor, sportske, ekološke, obrazovne, kulturne i sl. udruge i ustanove, djeca, mladi, lokalni stanovnici, ali i posjetitelji ovog prostora i šire regije.

Ovime se želi doprinijeti održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode u neposrednom okruženju Parka prirode Vransko jezero te na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

Projektom je u cijelosti obnovljena stara oronula zgrada nekadašnje biogradske škole i u njoj su na dva kata multimedijalno opremljene prezentacijske dvorane u kojima, uz pomoć najmodernije tehnologije, posjetitelj može „ući“ u pojedino područje. Prezentirani su nacionalni parkovi Paklenica, Krka i Kornati, te parkovi prirode Telašćica, Velebit i Vransko jezero.

Ravnatelj JU PP Vranko jezero Danijel Katičin  istaknuo je da „BioSfera“ podrazumijeva cjelokupnost biljnog i životinjskog svijeta.

„Dodatno, u našem slučaju, to je projekt kojim nastojimo povezati turizam i zaštitu prirode. Ne možemo zamjeriti lokalnom stanovništvu koje želi zaraditi na prirodnoj baštini, treba poticati privatni sektor, a s druge strane važno je slušati argumente onih koji bi izolirali i potpuno zaštitili pojedine dijelove prirodne baštine“ ,  kazao je Katičin, koji je u svečanoj atmosferi završne konferencije uoči otvorenja „BioSfere“  opisao tijek cijelog projekta, od preuređenja stare škole do promocije.

Nazočnima su se obratili gradonačelnik Ivan Knez,  predsjednik organizacije CEDRA iz Splita Ranko Milić te državni tajnici Šime Erlić (Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova), koji je kazao da je Zadarska županija iznimno uspješna po povlačenju EU sredstava, Šime Mršić (Ministarstvo poljoprivrede), Tonči Glavina (Ministarstvo turizma), te Mario Šiljeg (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja). U ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorila je v.d. direktorica Alenka Košiša Čičin – Šain, te u ime HGSS-a, partnera na projektu, Luka Dubravica. Završno se nazočnima obratio župan Božidar Longin, kazavši da „BioSferu“ što prije treba staviti u funkciju.  

Izvor:
Poveznica: