Sunčana Glavak u Europskom parlamentu o većoj zastupljenosti žena u upravnim odborima poduzeća i proširenju EU-a

stu 22, 2022 | EU-RH

sunčana glavak

Od 21. do 24. studenoga u Strasbourgu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Žene u upravnim odborima

Sva velika trgovačka društva uvrštena na burzu u EU-u morat će poduzeti mjere kako bi povećale zastupljenost žena na vodećim pozicijama. Takozvanom Direktivom o ženama u upravnim odborima, o kojoj će zastupnici raspravljati u utorak ujutro, uvest će se transparentni postupci zapošljavanja u poduzećima kako bi se osiguralo da do srpnja 2026. najmanje 40 % radnih mjesta neizvršnih direktora ili 33 % svih direktorskih mjesta bude popunjeno podzastupljenim spolom. Danas žene čine 30,6 % članova upravnih odbora najvećih trgovačkih društava uvrštenih na burzu u EU-u, uz znatne razlike među državama članicama.

Proširenje: Premostiti status quo; Srbija se treba uskladiti s politikom EU-a prema Rusiji

U raspravi o novoj strategiji EU-a za proširenje, koja će se održati u utorak, očekuje se da će zastupnici pozvati države članice da ispune obveze EU-a prema zemljama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, naglašavajući da bi demokracija i vladavina prava trebale biti ključne u procesu proširenja. Zastupnici će pozvati Srbiju da se uskladi sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i njezinim sankcijama protiv Rusije. O izvješću će se glasovati u srijedu.

Zaštita ključne infrastrukture

U utorak će se raspravljati i glasovati o novim pravilima koja poboljšavaju otpornost ključne infrastrukture EU-a. Nova pravila odnosila bi se, među ostalima, na sektor energetike, prometa, bankarstva, digitalne infrastrukture, vode za piće i otpadnih voda, proizvodnje, prerade i dostave hrane i zdravstva.

Plan razvoja digitalnih vještina do 2030.

Cilj je programa Put u digitalno desetljeće oblikovati europsku digitalnu tranziciju postavljanjem europskih digitalnih ciljeva koji se trebaju postići do 2030. O programu, kojim se želi osigurati da 80 % populacije u dobi od 16 do 74 godine ima barem osnovne digitalne vještine, raspravljat će se i glasovati u četvrtak.

Gospodarsko upravljanje, upravljanje migracijskim tokovima, 70. rođendan Europskog parlamenta

U utorak poslijepodne zastupnici će ispitati povjerenike Valdisa Dombrovskisa i Paola Gentilonija o planovima za poboljšanje sustava gospodarskog upravljanja, dok će kasnije s visokim predstavnikom Josepom Borrellom raspravljati o međunarodnim naporima da se osigura izvoz žitarica i gnojiva preko Crnog mora uslijed eskalacije rata u Ukrajini te tako izbjegne globalna kriza hrane. U srijedu slijedi raspravlja o solidarnosti u upravljanju migracijskim tokovima u Europi, a očekuje se da će biti usmjerena na unaprjeđenje reforme zajedničke europske politike o migraciji i azilu.

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu bi trebali odobriti dogovor o proračunu EU-a za iduću godinu koji se učinkovitije bavi posljedicama rata u Ukrajini i procesom oporavka od pandemije, dok će se u utorak svečano obilježiti 70 godina osnutka Zajedničke skupštine Europske zajednice za ugljen i čelik. Događanju će nazočiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji će se prethodno sastati s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

Izvor:
Poveznica: