Sunčana Glavak pozdravila dogovor kojim će se i nakon 2035. omogućiti prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem

ožu 28, 2023 | EU-RH

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak pozdravila je odluku Vijeća EU-a kojom će se, u kontekstu zabrane prodaje benzinaca i dizelaša nakon 2035., ipak dopustiti prodaja automobila na pogon e-goriva (u koje spadaju i motori s unutarnjim izgaranjem), što će biti nadopunjeno uredbom Europske komisije.

Uredba sadrži referencu na e-goriva, pri čemu će Komisija, nakon konzultacija sa zainteresiranim stranama, dati prijedlog za registraciju vozila koja rade isključivo na CO2 neutralna goriva nakon 2035. godine, u skladu s pravom EU-a i ciljem postizanja klimatske neutralnosti EU-a.

„Umjesto na zabrane, usmjerimo se u raznolikost tehnologije i transformaciju automobilske industrije, koja osigurava gotovo 13 milijuna radnih mjesta i odgovorna je za više od 7 posto BDP-a Unije. Danas su takav stav pokazale i države članice Europske unije. Budućnost Europe jest u zelenoj tranziciji, ali u sinergiji s inovacijama i socijalnom osjetljivošću“, poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Još na prošlomjesečnoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnica Glavak upozorila je da se novom regulativom ne smiju ugroziti radna mjesta i ograničiti inovacijski potencijal koji može doprinijeti gospodarstvu. Poručila je da fokus pritom treba zadržati i na građanima jer za pojedina područja koja nisu dobro prometno povezana posjedovanje osobnih automobila nije luksuz već minimum životnog standarda.

„Zbog toga bismo trebali razviti široke programe kojima bismo poduprli naše građane u kupovini okolišno prihvatljivijih vozila. No moramo uzeti u obzir financijske mogućnosti – imamo li infrastrukturu, imamo li resurse? Bez obzira na optimističnije makroekonomske pokazatelje, ne smijemo ljude suočiti sa siromaštvom“, zaključila je tada eurozastupnica Sunčana Glavak.

Podsjetimo, Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, kojem pripada i HDZ, bio je protiv odluke o zabrani te je još prilikom pregovora predložio shemu kreditiranja e-goriva, istaknuvši da bi automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem trebalo učiniti što učinkovitijima prema CO2, a ne zabraniti ih.

Izvor:
Poveznica: