Šibenik postaje megagradilište – planirani projekti vrijedni su više od 100 milijuna eura!

kol 10, 2022 | Gradovi, Šibenik

šibenik

Šibenik postaje megagradilište – planirani projekti vrijedni su više od 100 milijuna eura! Šibenik će dobit studentski dom, centar koralja, nove dječje vrtiće i kupališta, sportsko-rekreacijsku zonu, Centar za borbu protiv klimatskih promjena, novi gradski prijevoz, žičaru, lučki terminal…

Projekt Batižele, najveći investicijski na ovom dijelu Mediterana, koji Gradu Šibeniku donosi novu vizuru, iduće godine dobit će privatnog investitora. U međuvremenu, javnim projektima Šibenik priprema snažni investicijski ciklus na lokalnoj razini.

S građevinskom tvrtkom Lavčević kao izvođačem radova u završnoj fazi je Studentski dom na Palacinu za 330 studenta u Šibeniku. Projekt je to u vrijednosti 90 milijuna kuna, od čega je 80 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Već je raspisan natječaj za prijem studenata u moderne sobe te se u prvom kvartalu 2023. očekuje njihovo useljenje.

Pri završetku je projekt Hrvatski centar koralja Zlarin, vrijedan 25 milijuna kuna, od čega je sufinanciranje 13,3 milijuna preko OPKK 2014-2020. Sustav tehničke zaštite grada Šibenika u vrijednosti 18 milijuna kuna – 230 kamera duž cijelog grada, 20 km optike i 2 nadzorna centra, u suradnji s MUP-om također se finišira.

Novi centralni dječji vrtić Ljubica u Crnici, i taj je projekt pri završetku, vrijedan je 18 milijuna kuna, a slijede aktivnosti na projektu izgradnje novog vrtića za 200 djece na prostoru Mažurica, kao i nekoliko projekata u području odgoja i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Navedeno je tek dio dugačke liste javnih projekata koje priprema Grad Šibenik, s tim da izvorni proračun Krešimirova grada iznosi oko 180 milijuna kuna, dok se samo projekti izlistani po kriteriju procijenjene vrijednosti penju ukupno na više od 100 milijuna eura.

No, još je cijeli niz projekta s kojima je šibenska vlast također pokrenula novu razvojnu fazu. Iako još nisu prošli kroz kalkulator, za pojedine se može najaviti da su posrijedi mega ulaganja.

I po značaju i prema financijskoj vrijednosti, a što znači novi zamašnjak razvoja Šibenika, povećanje kvalitete javnih usluga i života građana, privlačenje turista. Lokalnoj administraciji predstoji ozbiljan zadatak na planu osiguranja financiranja.

Među onima koji su sada bez procijenjene vrijednosti, ali bi se mogli financijski približiti ili čak nadmašiti navedeni iznos procijenjenih ukupnih ulaganja, piše Poslovni.hr, izdvaja se projekt nove opće bolnice na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova.

Grad taj projekt provodi u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom, a u tijeku je izrada analize za dimenzioniranje projektne dokumentacije nove bolnice. Sportsko rekreacijska zona Jamnjak – pretvaranje bivše vojarne u prostor za sport i rekreaciju na čak 200.000 m2 – također jedan od najvećih šibenskih projekta, okosnica je ispunjavanja ciljeva iz Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture Grada Šibenika što uključuje izgradnju atletskog stadiona.

Izrađen je idejni projekt kao podloga za izmjenu prostornog plana, a upravo se radi na projektiranju kanalizacijske i vodoopskrbne mreže koja će obuhvatiti taj dio grada. Prema istraživanjima u nekim drugim članicama EU, nitko nema taj geografski položaj i toliku zelenu površinu namijenjenu razvoju sporta i rekreacije.

Kompleks će se sastojati od atletske i trim staze, multifunkcionalne i gimnastičke dvorane kao i dvorane za boks, kikboks, stolni tenis, squash, kuglane te zone sportskih terena. Idejni projekt je osmišljen po modelu da se može financirati u različitim fazama te iz različitih izvora, ali se u osnovi planira aplicirati na sredstva EU fondova.

Na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova bit će i Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, a taj je projekt u fazi izrade glavnog i izvedbenog projekta, a izgradnja i opremanje procijenjeni su na 50 milijuna kuna.

Podsjetimo, Vlada RH darovala je zemljište veličine 17.500 m2, a lokacijska dozvola je izdana. Ondje će biti smješten i budući Centar za mlade, za koji slijedi prenamjena i uređenje objekata bivše vojarne za potrebe mladih i udruga civilnog društva, uključivo izgradnju koncertne dvorane. Napravljen je idejni projekt i ishodovana lokacijska dozvola.

Za poslovanje poduzetnika koji već rade u gospodarskoj zoni Podi, gdje je sada zaposleno oko 1500 ljudi, u realizaciji je projekt koji osigurava brzi ulaz i izlaz s autoceste A1. Nositelj projekta su Hrvatske autoceste na inicijativu Grada Šibenika, a radovi vrijedni 43 milijuna kuna trebaju uskoro započeti.

Odabrani izvođač je tvrtka Sarađen iz Stankovaca, jedna od vodećih građevinskih u regiji Zadarske i Šibensko-kninske županije. Dovršenjem projekta očekuje se i lakše privlačenje budućih ulagača u tu poslovnu zonu na čijem će prostoru niknuti i Prometno logistički centar javnog gradskog autobusnog prijevoza.

Napravljeno je programsko idejno rješenje buduće baze gradskog poduzeća Gradski parking koje od rujna umjesto ATP-a preuzima odgovornost za javni autobusni prijevoz. Ujedno je spremno za buduće EU natječaje za sufinanciranje nabavke novih autobusa i dopunu voznog parka.

Trenutno raspolažu s 11 autobusa najnovije generacije dizela s blagim hibridom, a procjenjuje se da će im u konačnici za novu uslugu trebati oko 35 autobusa. Zbog toga će u početku gradska tvrtka voziti s manjim intenzitetom te će trebati partnera koji će omogućiti da se dopuni linije.

U sklopu modernizacije gradske cestovne infrastrukture u planu je rekonstrukcija zapadnog i južnog ulaza u grad s Jadranske magistrale: čvorovi Njivice i Mandalina. Lokacijske dozvole su ishodovane, a pri kraju je izrada glavnih projekta. Hrvatske ceste će u potpunosti financirati radove okvirne procjene 100 i 50 milijuna kuna, a s prvim projektom kreću krajem godine.

Još jedan važan prometni projekt priprema se prema otocima, drugim gradovima i Italiji – to je Pomorsko-putnički terminal na gatu Vrulje. Nositelj projekta je Državna lučka uprava na inicijativu Grada Šibenika, a radovi su vrijedni 54 milijuna kuna sa sufinanciranjem iz EU fondova.

Vodička Minigradnja izabrani je izvođač te kreće s radovima ove jeseni. U ranijim fazama rekonstrukcijom gata Vrulje izgrađena su tri nova pristaništa, tako da ukupna površina sada iznosi oko 24.000 m2, ima četiri pristaništa od 190, 150, 135 i 50 metara, a putnički kapacitet bit će 2 milijuna putnika.

“Za projekt žičare između tvrđava sv. Mihovil i sv. Ivan izrađen je idejni projekt koji je podloga za izmjenu generalnog urbanističkog plana. Nakon izmjene krećemo prema lokacijskoj dozvoli. Procijenjena vrijednost je 35 milijuna kuna.

Za eskalator između dvostrukih bedema u staroj gradskoj jezgri koji će povezati Dolac s tvrđavom sv. Mihovil napravljeno je novo idejno rješenje za stari Put spasa. Procijenjena vrijednost tog projekta je 35 milijuna kuna”, navodi šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Za izvođače radova zanimljiva je i najava natječaja kroz otprilike mjesec dana za projekt obnove Gradske vijećnice na kojem će tražiti izvođača radova predzadnje faze, a potom čini se i energetska obnova zgrade HNK u Šibeniku. Za taj se projekt još čeka odgovor nadležnog ministarstva nakon prijave projekta.

Investicija je procijenjena na 8 milijuna kuna. Najspremniji su projekti koji već imaju građevinsku dozvolu, te je na redu osiguranje financiranja. Takav je projekt valorizacije kulturne baštine u Danilu; naime, napravljen je izvedbeni projekt i ishodovana građevinska dozvola za izgradnju interpretacijskog centra stare danilske kulture i okolnog prostora.

Za potrebe novih EU natječaja postojeći projekt će se prilagoditi, a procijenjena vrijednost iznosi 25 milijuna kuna. Zatim, za rekonstrukciju zaštićenih kabina na gradskom kupalištu Jadrija i obalnog pojasa ispred njih napravljena je sva dokumentacija i ishodovana građevinska dozvola. Traži se još financiranje i model upravljanja, a procijenjena vrijednost iznosi 30 milijuna kuna. Treći takav projekt je dogradnja dječjeg vrtića Šibenski tići.

Radi se o povećanju kapaciteta u jednom od najtraženijih gradskih vrtića, uz izgradnju sportske dvorane, ukupne procijenjene vrijednosti 6 milijuna kuna. Napravljen je glavni projekt i ishodovana građevinska dozvola, a prijavljen je za sufinanciranje na NPOO.

Navedimo još i energetsku obnovu javnih bazena zbog uvođenja inovativnog sustava grijanja i hlađenja energijom. Dokumentacija je pripremljena i poslana na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a procijenjena vrijednost je 7,5 milijuna kuna. (Grad Šibenik/www.poslovni.hr)

Izvor: Gradonačelnik.hr
Poveznica: https://gradonacelnik.hr/vijesti/sibenik-grad-postaje-megagradiliste-planirani-projekti-vrijedni-su-vise-od-100-milijuna-eura/