Otvoren Nikola Tesla Expirience Center

svi 16, 2023 | Gradovi, Karlovac

Nikola Tesla Expirience

Svjetlosni spektakl, ples, munje i gromovi, te stotine žarulja upaljenih u rukama publike – sve to označilo je otvorenje Nikola Tesla Expirience Center u Karlovcu.

Genijalni znanstvenik čak se i ukazao na prozoru škole u kojoj je maturirao prije 150 godina i poručio:

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje. Uđite u ovaj moj Centar i pronađite svoje ideje“.

A Teslin Centar u Karlovcu doista je prepun ideja i kreativnosti. I predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji županice Martine Furdek Hajdin i drugih uzvanika, odigrao je interakvitni kviz, provjerio ima li fotografsko pamćenje te osjetio djelovanje magnetskog polja.

Ovaj je projekt pun pogodan, zaključio je.

Čestitam što ste povodom 150. obljetnice mature Nikole Tesle u karlovačkoj Gimnaziji napravili centar koji kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam te koji će omogućiti mladima atraktivno saznati što više o Tesli, genijalcu koji je čitavom čovječanstvu ostavio toliko briljantnih izuma. Do pune dimenzije njegove inovativnosti dolazimo u vremenu četvrte industrijske revolucije i digitalne transformacije“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

No, Centar Nikola Tesla ne bavi se samo njegovim izumima, naglasila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin. U fokusu je Tesla, kao čovjek.

Tesla je bezrezervno radio na dobrobiti čovječanstva, bez ikakve kalkulacije. Ovaj centar želi biti vrelo znanja, poticati inovatore i poduzetnike, od svih nas napraviti bolje ljude“, poručila je županica Furdek Hajdin.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić, inače nekadašnji ravnatelj Gimnazije Karlovac, podsjetio je da se uskoro očekuje otvorenje obnovljenog kina “Edison”, pa će tako, rekao je, Karlovac biti jedini grad koji je pomirio Teslu i Edisona.

Ja moram reći da mi se miješaju osjećaji. Da li sam gradonačelnik ili sam ravnatelj. Vjerujem da dijelim radost svih koji su išli u našu gimnaziju u Karlovcu“, rekao je gradonačelnik Mandić.

U video poruci na otvorenju je čestitala i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Teslino je ime neraskidivo povezano s bežičnim prijenosom podataka, a nezaobilazan je i u najvažnijim procesima koje je zacrtala Europska unija – zelenoj i digitalnoj tranziciji“, poručila je Sunčana Glavak.

U petak će razgledavanje Centra biti besplatno za sve posjetitelje, najavila je direktorica PZ Korana, koja upravlja NTEC Martina Marušić Britvec.

Ujedno, uz samu inspiraciju Teslom, Centar daje podršku budućim poduzetnicima kroz savjetodavne usluge, korištenje dvorana za rad i događaje koje će organizirati“, rekla je direktorica Martina Marušić Britvec.

U programu otvorenja sudjelovali su Karlovačka plesna reprezentacija, Plesni klub St.Art,  vokalna skupina Sweet Harmony i DJ Joe2Shine, a Centar je blagoslovio fra Kruno Albert. Uz premijera Andreja Plenkovića, otvorenju su prisustvovali i ministar Regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, saborska zastupnica Nada Murganić, ujedno i izaslanica predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića, te vršitelj dužnosti ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić.

Inače, Gradnja Nikola Tesla Experience Centra trajala je pet godina i ukupno je u Centar i parkiralište koje dio projekta uloženo 6,5 milijuna eura. Kroz ITU mehanizam osigurano je 3,1 milijuna eura, Karlovačka županija je uložila 2,3 milijuna eura, u financiranju su sudjelovali i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te Ministarstvo kulture i medija ukupno s 0,4 milijuna eura, a grad Karlovac osigurao je 0,7 milijuna eura.

Izvor: Kazup
Poveznica: https://www.kazup.hr/index.php/aktualno/noc-za-pamcenje-otvoren-nikola-tesla-expirience-center