Otvoren Centar za posjetitelje u Letenju vrijedan 1,4 milijun eura

pro 20, 2022 | Gradovi, Čakovec

Centar za posjetitelje

Najznačajnija mađarska investicija u okviru EU projekta Eco Bridge, punog naziva – Obnova ekološke raznolikosti u pograničnom području Međimurske županije i županije Zala realizirana u okviru hrvatsko-mađarskog Interreg programa Europske unije, bila je otvorenje Eko centra Svijet ptica. Svečanost otvaranja centra za posjetitelje održana je sredinom prosinca u novoobnovljenoj zgradi, koja je ovim projektom dobila svoju novu funkciju.

Svečano su je rezanjem vrpce otvorili Péter Cseresnyés, zastupnik u mađarskom parlamentu, Szilárd Farkas, gradonačelnik Grada Letenye i Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca ispred vodećeg partnera na projektu, kao i Márton Szűcs, voditelj zajedničkog tajništva hrvatsko-mađarskog programa Interreg.

Projekt je ukupne vrijednosti oko 1,4 milijuna eura, a uz Grad Čakovec, kao partneri uključeni su Međimurska županija, Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“, Grad Letenje i Nacionalni park Balaton, pa su konferenciji u Mađarskoj s hrvatske strane prisustvovali i direktorica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović i ravnatelj „Međimurske prirode“ Siniša Golub, uz Tonija Fažona, voditelja čakovečkog dijela projekta koji uključuje obnovu i uređenja Perivoja Zrinskih. Kao jedan od ključnih zajedničkih ciljeva pritom je istaknuto podizanje ekološke svijesti u pograničnom području Međimurske i Zale županije.

Na skupu je rezultate programa predstavio voditelj Szűcs, dok je program Eco Bridge-a prezentirala voditeljica projekta Judit Vinhoffer. Kako je objasnila, cilj je bio obnoviti ekološku raznolikost, lokalni ekosustav, pridonijeti stabilnosti krajolika i zaštiti staništa autohtonih vrsta, posebice ptica, u pograničnom području. Ukupni proračun 28-omjesečnog programa, koji je zbog pandemije bio produljen, iznosio je više od 1,3 milijuna eura, od čega je 85 posto, odnosno 1,16 milijuna eura, osigurala Europska unija, koju je pratilo 10 posto nacionalnog sufinanciranja u Mađarskoj.

Na otvaranju završne konferencije obratio se gradonačelnik Farkas te izrazio radost što grad Letenje ponovno može sudjelovati u jednom uspješnom međunarodnom projektu, a potom je govorio o tome kako će se uskoro još snažnije otvoriti vrata za sličnu suradnju, budući da će ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor prijelaz između dviju zemalja biti lakši. „Posljednjih godina uspješnu smo suradnju pokrenuli s Prelogom i Ludbregom, a sada mogu zahvaliti i Čakovcu na pruženoj ruci suradnje te činjenici da danas otvaramo ovakav centar u Letenju“, zaključio je.

Gradonačelnica Cividini istaknula je kako je Čakovec jedan od rijetkih gradova koji na obodu jedne strane središnjeg trga nema zgrade, već park. „Ta posebitost je vrijednost koju treba očuvati, njegovati i održavati. Upravo je to bila jedna od svrha ovog projekta, koji je u Perivoju Zrinskih provođen ove i prethodne godine. Naime, prije stotinu godina kad je oko čakovečke utvrde počelo uređivanje Perivoja, on se nalazio na zapadnom rubu grada, no urbanizacijom i širenjem, postao je njegov središnji dio. Danas je jedan od simbola grada, te je vrlo važno kako izgleda. Uključivanje građana u rasprave na koji način bi Perivoj Zrinskih trebao biti uređen, često vrlo emotivne, pokazale su nam da je Čakovčanima izuzetno stalo kako on izgleda. To je dobro, jer nakon godina nedovoljne brige, projekt je omogućio temeljiti zahvat u ovu, središnju zelenu oazu u gradu“, rekla je pritom gradonačelnica i zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi projekta.

Sigurna sam da su ciljeve koje su pred sebe postavili i partneri iz Mađarske postignuti te da ćemo nastaviti surađivati i u budućnosti. Zahvaljujući projektu „Eco bridge“ Čakovec je dobio dva obnovljena perivoja, što je početak sustavne obnove te povećanja zelenih površina u gradu, koja ovime neće stati, već naprotiv“, zaključila je uz najavu završne konferencije projekta i u Čakovcu, 21. prosinca.

Izvor: Grad Čakovec
Poveznica: https://www.cakovec.hr/web/u-letenju-svecano-otvoren-centar-za-posjetitelje-realiziran-u-okviru-europskog-projekta-uz-partnerstvo-grada-cakovca/#