Održani “Dani regionalnoga razvoja i EU fondova”

pro 6, 2022 | Hrvatska

Dani regionalnoga razvoja i EU fondova

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je u Opatiji otvorio konferenciju “Dani regionalnoga razvoja i fondova EU“ koju tradicionalno organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Predsjednik Vlade Plenković je u svom izlaganju rekao da su skup o regionalnom razvoju i fondovima EU  značajan jer se događa u godini koja je obilovala brojnim EU aktivnostima i završetkom velikih projekata i procesa.

Plenković je istaknuo da smo i u godini u kojoj se počinju preklapati dvije financijske perspektiva – jedna još traje, do kraja iduće godine, a nova perspektiva, za korištenje koje se spremamo, trajat će do 2027.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u četvrtak je na otvaranju konferencije Dani regionalnoga razvoja i EU fondova u Opatiji rekla da je iskorišteno 80 posto sredstava iz programskog razdoblja 2014. – 2020. te ocijenila da se spremnije ulazi u novo programsko razdoblje.
S ponosom možemo reći da smo 2022. godine uspješno završili proces programiranja za dotadašnje razdoblje operativnih programa te dobili potvrdu za novo programsko razdoblje do kraja 2027., odnosno 2029. godine, navela je.

Morali smo mnogo naučiti, jer europski fondovi nose mnoge mogućnosti, ali nisu samo lista želja, rekla je. Morali smo učiti o procesima, uredbama i direktivama Europske komisije, ali smo sad mnogo spremniji ući u novo programsko razdoblje, dodala je Tramišak.

Iz programa Kohezijska politika iskorišteno je 8,5 milijardi eura, a u novom programu nas očekuje dodatnih 9 milijardi eura, navela je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, koja ističe da su to nove, veće mogućnosti, a očekuje veću apsorpciju i bolju pripremljenost projekata.


Prvo područje ulaganje je gospodarstvo, s 1,25 milijardi eura za inovacije, razvoj, istraživanja, poslovnu konkurentnost tvrtki i drugo. Nadalje, važan sektor je promet, u kojem je težište na ulaganju u željezničku mrežu i zelene vidove prometa. U području energije i okoliša u Hrvatskoj su na prvom mjestu ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju. Tu su još područja zdravstva, obrazovanja, socijalnog uključivanja, kulture i turizma, što su naši nacionalni prioriteti, istaknula je, uz ostalo, Tramišak.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predstavio je mogućnosti Europskog socijalnog fonda Plus, odnosno programa Učinkoviti ljudski potencijali

Ciljevi koje želimo ostvariti korištenjem novca iz ovog fonda su povećati zaposlenost stanovništva od 20 do 64 godine sa sadašnjih 69 na 75 posto, ali i uključenost odraslih u cjeloživotno obrazovanje s 4 na 55 posto, rekao je. Cilj je i smanjenje postotka osoba u riziku od siromaštva sa sadašnjih 21 na manje od 15 posto.

Želimo pokrenuti nova zapošljavanja, s naglaskom na mlade i ranjive skupine, stjecanje novih vještina putem cjeloživotnog obrazovanja, pojačati aktivnosti dječjih vrtića i škola, proširiti usluge zdravstveniih i socijalnih ustanova te pružiti jaču podršku starijima, naveo je  ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Nakon održanih prezentacija uručene su nagrade za najbolji EU grad koju su zajedničkim snagama organizirali Hanza media i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Dvodnevnu konferenciju pod nazivom “Dani regionalnoga razvoja i fondova EU” organiziralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Sudionicima će biti predstavljene nove prilike iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027., programi „Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.“, „Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.“ i „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.“

Izvor:
Poveznica: