Održana završna konferencija projekta Zaželi za Općinu Josipdol

kol 31, 2023 | Općine, Josipdol

završna konferencija projekta Zaželi

Dana 29.08.2023. u općinskoj vijećnici Općine Josipdol održana je završna konferencija projekta “Zaželi za Općinu Josipdol“.

Voditelj projekta Mario Samardžić pozdravio je sve nazočne i kratko predstavio projekt te zahvalio svim zaposlenicima i partnerima na projektu.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Josipdol Dragan Rudančić istaknuo je zadovoljstvo svih korisnika projekta Zaželi za Općinu Josipdol,  te dodao kako će se Općina Josipdol prijaviti i na novootvoreni poziv „ZAŽELI – PREVENCIJA INSTITUCIONALIZACIJE“.  

Projekt Zaželi za Općinu Josipdol financiran je iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.  

Nositelj projekta je Općina Josipdol, a partneri na projektu Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Ogulin i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Karlovac.

Vrijednost projekta je 85.303,60 € (642.720,00 kuna) i 100%  je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj ovog uspješnog projekta bio je poboljšati kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, a kroz povećanje zaposlenosti i poboljšanje socijalne uključenosti u lokalnu zajednicu. 

Projekt je trajao 8 mjeseci i uključivao je  zapošljavanje 13 teže zapošljivih žena iz ranjive skupine, čime se utjecalo na povećanje njihove zaposlenosti i smanjenje siromaštva. Zaposlene žene su se brinule o 78 starijih osoba u njihovim domovima, podijelile su im ukupno 468 paketa i pomagale su im u njihovim svakodnevnim aktivnostima poput pomoći u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština.

Pružale su i pomoć u pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.).

Kroz razgovore i pratnju pružale su emocionalnu podršku i pomoć u raznim društvenim aktivnostima, a sve kako bi se starije osobe osjećale uključenima u društvo i prevenirala se njihova institucionalizacija.

Izvor:
Poveznica: