Održana završna konferencija projekta izrade projektno-tehničke dokumentacije Dvorca Eugena Savojskog u Bilju

pro 1, 2022 | Županije, Osječko - Baranjska

Eugena Savojskog

Završna konferencija projekta izrade projektno-tehničke dokumentacije Dvorca Eugena Savojskog u Bilju održana je danas (29. studenoga 2022. godine) u Kulturnom centru u Bilju.

Ukupna vrijednost EU projekta izrade projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu Dvorca Eugena Savojskog iznosi 2.216.000,00 kuna, a od navedenog iznosa 1.883.599,98 kuna, odnosno 85% su sredstva Europske unije. Preostali iznos od 334.000,00 kuna, odnosno 15% osigurali su Općina Bilje i Osječko-baranjska županija.

Interpretacijsku studiju prostora Dvorca izradile su prof. dr. sc. Jasna Horvat i prof. dr. sc. Josipa Mijoč te su okupljenima predstavile njezina najvažnija rješenja. Cilj interpretacijske studije opisati je namjenu prostora u Dvorcu sukladnu potrebama suvremenih posjetitelja s jasno naznačenim smjernicama za brendiranja Dvorca.

– Studija je imala za cilj pokazati više planove interpretacije, širi – u prvom planu je dvorac koji je Eugen Savojski izgradio vlastitim novcem kao jednog od pet u svijetu. Prema našim izvorima, Eugen Savojski u biljskom je dvorcu donio strateški važnu odluku kojom je povezao jugoistočnu Europu sustavom 12 gradova utvrda povezanih rijekama. Biljski dvorac bilo je njegovo privatno sjedište – rekla je profesorica Jasna Horvat i dodala da je intimniji plan povezan s njegovim životopisom, navikama i najbližim suradnicima. Dvorac će biti opremljen multimedijalnim sadržanima prema potrebama modernog turista.

Studijom je dvorcu dodijeljen naziv Ars Eugenium, a predstavljao bi i gospodarsku poveznicu lokalne zajednice, obrta i obiteljskih gospodarstva u Baranji i Osječko-baranjskoj županiji.

Ideja o obnovi dvorca seže više od deset godina unazad, a 2017. godine na inicijativu župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i općinskog načelnika Željka Cickaja, riješeni su imovinsko-pravni odnosi te dvorcem sada upravlja Općina Bilje i Osječko-baranjska županija.

– Na početku prvog mandata rekli smo da će nam prioritet biti obnova baštine, što je i ovaj dvorac. U ovom trenutku se obnavlja dvorac u Našicama, a dvorac u Tikvešu je završen. Obnova ovog dvorca je prvenstveno turistički i povijesno bitna za Slavoniju, a svjesni smo koliko neispričanih priča krije Dvorac Eugena Savojskog i koji potencijal predstavlja za razvoj prvenstveno turističke ponude istoka Hrvatske – rekao je na Završnoj konferenciji župan Ivan Anušić.

Obnova dvorca stajat će oko 100 milijuna kuna, a sredstva će Općina i Županija tražiti u programima fondova Europske unije.

– Ovo je najvrjedniji projekt na prostoru Općine Bilje pojedinačne vrijednosti veće od 100 milijuna kuna. Dvorac će u dijelu biti muzejski i bit će perjanica turizma u Osječko-baranjskoj županiji, a razgovaramo s Beljem i Muzejom Slavonije oko eksponata jer to je neodvojivo. Pokušavamo mu vratiti dušu kroz sadržaj i priču koja nas može vratiti u prošlost – rekao je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

Izvor:
Poveznica: