Nadležni parlamentarni Odbor podržao hrvatski ulazak u Schengen

lis 28, 2022 | EU-RH

u Schengen

Zastupnici u nadležnom parlamentarnom Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) podržali su nacrt Izvješća o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj.

Time je napravljen važan korak prema hrvatskom ulasku u Schengen, najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu, s više od 400 milijuna ljudi. Kao član nadležnog Odbora, zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) pozdravio je većinsku podršku kolega zastupnika hrvatskom ulasku u Schengen, naglasivši kako je za Hrvatsku ovo jedna od ključnih odluka u ovom mandatu.

“Nakon dugotrajnog i zahtjevnog procesa, Izvješće daje zeleno svjetlo hrvatskom ulasku u Schengen i ne ostavlja nikakva otvorena pitanja o spremnosti za pristup najvećem prostoru slobodnog kretanja na svijetu. Hrvatska je pokazala i dokazala da može štititi vanjsku granicu u skladu s najvišim europskim standardima, a ovom odlukom to formalno priznaje i Europski parlament.”, rekao je Ressler

Podsjetimo, zastupnik Paulo Rangel iz redova Pučana nadležan za izradu nacrta početkom listopada posjetio je Hrvatsku prilikom čega se uvjerio o visokoj razini pripremljenosti Hrvatske policije, uz pozitivne dojmove nakon posjeta policijskoj postaji u Cetingradu, Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu, i razgovora s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem te potpredsjednikom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Očekuje se kako će nacrt Izvješća zastupnici u Europskom parlamentu većinski podržati na plenarnoj sjednici u Bruxellesu početkom studenoga, nakon čega Vijeće za unutarnje poslove donosi konačnu odluku o hrvatskom ulasku u Schengen.

Izvor:
Poveznica: