MRRFEU i OECD održali prvi forum u sklopu projekta „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini“

velj 5, 2023 | Hrvatska

Poboljšano strateško planiranje

U Osijeku je 2. i 3. veljače 2023. održan 1. Forum za dijeljenje znanja s temom jačanja okvira za praćenje uspješnosti s ciljem poboljšanja učinkovitosti javnih politika.

Forum je usmjeren na predstavljanje nedavnih pomaka u praćenju uspješnosti politika u području regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj, kao i na utvrđivanje mogućih rješenja za otklanjanje preostalih izazova u praćenju uspješnosti javnih politika u skladu s međunarodnim primjerima dobre prakse.

Fokus tema o kojima je bila riječ tijekom dvodnevnih prezentacija, panela i razmjene iskustava usmjeren je na unaprjeđenje dostupnosti i načina korištenja podataka na regionalnoj i lokalnoj razini vlasti te na uspostavljanje i održavanje dostupnih platformi za praćenje učinkovitosti javnih politika.

Uvodni govor održao je veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj NJ. E. Haakon Blankenborg, a uzvanicima su se obratili i Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije te Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministar je istaknuo kako su Vlada Republike Hrvatske i nadležno ministarstvo prepoznali važnost strateškog planiranja u usmjeravanju razvojnih potencijala koje Hrvatska ima.
Nakon donošenja Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine koja je usvojena u Hrvatskom saboru u veljači 2021., pristupilo se izradi srednjoročnih akata s ciljem operacionalizacije definiranih dugoročnih ciljeva, uz jasne pokazatelje koji omogućavaju praćenje uspješnosti provedbe.

„Strateško planiranje je ključno u usmjeravanju razvoja, a Hrvatska je i u tom području napravila značajan iskorak. Kroz donošenje Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, usvajanje Nacionalne razvojne strategije kao krovnog dokumenta, ali i donošenje niza drugih povezanih akata, u zadnje dvije godine stvoren je okvir za daljnji razvoj Hrvatske u narednom razdoblju“, rekao je ministar Erlić.
Ministar je posebno pohvalio usvojeni plan razvoja Osječko-baranjske županije do 2027. godine kao primjer dobre prakse u izradi akata strateškog planiranja na regionalnoj i lokalnoj razini.

Izvor:
Poveznica: