Mladi zadovoljni projektom “Europe Goes Local”, predložili dodatne načine promoviranja participacije i novih ideja..

stu 5, 2022 | Gradovi, Čakovec

Europe Goes Local

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održan je u okviru projekta Europe Goes Local radni sastanak kojem je, uz mlade, aktivne sudionike u provedbi projekta, prisustvovao stručnjak za rad s mladima iz Udruge gradova Republike Hrvatske Mario Žuliček.

Tijekom radnog sastanka s gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini iskazao je, kao mentor Gradu Čakovcu u provedbi ovog eu projekta, zadovoljstvo što se u Čakovcu aktivno radi s mladima, a naročito je ponosan što su sve aktivnosti provedene kvalitetno i u planiranom roku.

Gradonačelnica je istaknula da su mladi ne samo budućnost, već i sadašnjost te da Grad Čakovec ima otvorena vrata za mlade, za njihove ideje i prijedloge kako bi se njihov položaj u našoj sredini dodatno poboljšao, a o čemu svjedoči i aktivan angažman stručnih službi koje, osluškujući želje i potrebe mladih, rade na tome da Čakovec što prije i službeno dobije status Grada za mlade.

Europe Goes Local omogućio je mladim osobama da sami osmisle i provedu javni poziv te odaberu projekt kojim će se poboljšati njihov položaj u Čakovcu. S obzirom na to da su mladi dosad vrlo uspješno odradili većinu aktivnosti, a odabrani projekt Gimnazije “Josipa Slavenskog” Čakovec – Volonterskim klubom do volonterske zajednice – provodi se prema planu, na sastanku je uz pomoć stručnjaka za rad s mladima odrađena evaluacija dosad realiziranih aktivnosti.

Aktivni sudionici projekta tijekom listopada popunjavanjem online upitnika iskazali su svoje stavove u vezi s dosad izvršenim projektnim aktivnostima te su na sastanku zajedno s Žuličekom komentirali rezultate ankete. “Rezultati ankete pokazuju zadovoljstvo mladih zbog sudjelovanja u ovom projektu i spremnost da i ubuduće budu aktivni u osmišljavanju i predlaganju projekata. Rad s mladima u 2023. godini, prema mišljenju dvije trećine mladih, trebalo bi usmjeriti na organizaciju „kampanje“ kojom bi mladi mogli promovirati svoje ideje i projekte te potom organizirati izbore putem online glasovanja”, objasnio je voditelj čakovečkog projekta Igor Mesarić.

Tijekom analize ankete mladi su predložili da bi, u cilju da se dopre do što većeg broja mladih i zainteresira ih se za aktivniji angažman, ubuduće bilo dobro po školama, kafićima i drugim mjestima staviti plakate s QR-kodom putem kojeg bi se u kratkom videu pružile osnovne informacije o participaciji mladih. Isto je tako sugerirano da bi ciljna skupina trebali biti i razrednici u srednjim školama koji bi mlade mogli poticati na sudjelovanje, a informacije o mogućnostima sudjelovanja mogle bi se dijeliti putem vijeća učenika i putem društvenih mreža. Mario Žuliček predložio je mladima da se početkom 2023. održi edukacija o pisanju projekata za aktivne sudionike, odnosno članove Povjerenstva, kako bi oni mogli pomoći svojim vršnjacima u pretvaranju svojih ideja u dobro osmišljeni projekt.

Rasprava s mladima završila je zaključkom da je u budućem razdoblju potrebno poraditi na promociji kako bi svi mladi mogli čuti i znati da postoji rad s mladima gdje oni imaju mogućnosti sudjelovati.

Izvor: Grad Čakovec
Poveznica: https://www.cakovec.hr/web/evaluacija-provedenih-aktivnosti-u-okviru-projekta-europe-goes-local/#