Misija EPP-a u Zaprešiću: Kohezijska politika je budućnost Europske unije

lis 27, 2023 | EU-RH

Misija EPP

„Budućnost Europske unije leži u kohezijskoj politici i u to čvrsto vjerujemo”, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, domaćin prve Kohezijske misije Europske pučke stranke koja je danas održana u Zaprešiću.

„Mi smo ovdje da bismo poslali jasnu poruku – kohezijska sredstva su važna. Ona nisu samo financijski instrument, nego i sredstvo za izgradnju jače i otpornije Europe”, naglasila je eurozastupnica Glavak.

Kohezijska politika glavna je investicijska politika Europske unije, s ciljem ujednačavanja razvijenosti njezinih dijelova. No, aktualna omotnica smanjena je u odnosu na onu prošlu, a trenutno se unutar saveza raspravlja o budućnosti tih sredstava nakon 2027. godine.

Stoga su zastupnici Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u Europskom parlamentu, pokrenuli kohezijske misije kojima je cilj pokazati dobrobiti takvih politika za lokalne zajednice.

Prva od njih se u četvrtak i petak održava u Hrvatskoj i Sloveniji, također i u kontekstu potpore EU-a nedavnom nizu prirodnih katastrofa poput potresa, požara i poplava. Delegacija EPP-a, pod domaćinstvom europarlamentaraca Sunčane Glavak i Franca Bogoviča te u nazočnosti predsjednika EPP-ove skupine za praćenje kohezije Andreja Novakova, stigla je u Zaprešić, grad koji su predstavili kao svijetli primjer povlačenja europskih sredstava.

Članovi kohezijske misije obišli su projekte nove javne rasvjete, biciklističke i pješačke zone, rekonstruirane ceste i zgrade oštećene nakon potresa te lokalna poduzeća, a uskoro će u obnovu europskim sredstvima krenuti i Novi dvori, nekadašnji dom bana Josipa Jelačića.

Upravo tamo održala se rasprava o prilikama i značaju projekata financiranih iz fondova EU za lokalne zajednice i njihovom pozitivnom utjecaju na svakodnevni život građana.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić rekao je da je Hrvatska uspješan primjer kohezijske politike, što često ističe i europska povjerenica za koheziju Elisa Ferreira. Erlić je istaknuo da oko 70 posto svih javnih ulaganja u Hrvatskoj dolazi iz europskih fondova te da je hrvatski BDP danas 5 posto veći upravo radi tih fondova.

Predsjednik EPP-ove skupine za praćenje kohezije, europarlamentarac iz Bugarske Andrej Novakov istaknuo je da su Hrvatska i Zaprešić sjajan primjer kako koristiti sredstava iz kohezijske politike i Fonda solidarnosti EU, koja je uspješno ispregovarao premijer Andrej Plenković.

U raspravi su sudjelovali državni tajnici u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak i Domagoj Orlić koji su govorili o hrvatskim iskustvima u potresu koja će druge zemlje, s obzirom na izazove s kojima se Hrvatska susrela, koristiti kao primjere pozitivne prakse u budućim kriznim situacijama.

Gradonačelnik Željko Turk istaknuo je da je za Zaprešić u proteklih nekoliko godina povučeno više od 200 milijuna eura iz europskih fondova, a s razvojnim projektima za grad nastavljaju dalje.

Slovenski eurozastupnik Franc Bogovič, bivši gradonačelnik Krškog, u Novim dvorima je rekao kako je delegacija „odlučila ići na teren” jer nije toliko sigurno da će u razdoblju nakon 2027. biti toliko sredstava kao dosad, jer su ona već u ovoj omotnici smanjena.

Omotnica kohezijske politike za nadolazeće razdoblje iznosi 392 milijardi eura, a Hrvatskoj je dostupno njih 10,3. Nakon Slovenije i Hrvatske planirano je još pet misija delegacije u Rumunjskoj, Portugalu, Španjolskoj, Poljskoj i Bugarskoj.

Izvor: Sunčana Glavak
Poveznica: https://suncanaglavak.eu/misija-epp-a-u-zapresicu-kohezijska-politika-je-buducnost-europske-unije/