Ministrica Tramišak u Istri uručila četiri ugovora za projekte vrijedne 3,2 milijuna eura

lis 8, 2022 | Županije, Istarska

Ministrica Tramišak

U Kaštelu Morosini-Grimani održano je uručivanje 3,2 milijuna eura vrijednih ugovora za četiri projekta koji su kandidirani na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a sufinanciraju se iz Norveškog financijskog mehanizma i Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Cilj poziva je bio pružiti potporu pilot projektima i pred-investicijskim studijama za ugradnju sustava grijanja i hlađenja pomoću toplinskih pumpi putem energije mora.

Dva projekta se odnose na Istarsku županiju i županijsku Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, a ugovore je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila zamjenici župana Jessici Acquavita i ravnatelju Bolnice Marinku Rade.  Svečanosti je prisustvovao i direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat.

Zamjenica župana izrazila je veliko zadovoljstvo što su značajna sredstva iz ovog Javnog poziva stigla u Istarsku županiju, te je uputila zahvalu IRENA-i na odrađenom poslu oko pripreme projekata, koji su inovativni i usmjereni ka postizanju energetske učinkovitosti.

Projektom Istarske županije „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ financirat će se tako realizacija 4 integrirana mrežna fotonaponska sustava, ukupne nominalne snage 200 kW, na zgradama škola čiji je osnivač Istarska županija.

U projekt je uključeno ukupno 11 partnera, a s područja Istre, uz Istarsku županiju i IRENA-u sudjeluju Grad Poreč i Grad Pula. Grad Poreč uključuje se instalacijom 1 fotonaponske elektrane nominalne snage 60 kW, dok će Grad Pula kroz projekt realizirati dvije fotonaponske elektrane ukupne instalirane snage 80 kW. 

Partneri u projektu s Istarskom županijom na čelu, djeluju sa zajedničkim ciljem da koordiniranim aktivnostima na svojem teritoriju povećaju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Projektom se planira realizacija investicija u 22 integrirane fotonaponske elektrane, kojima će se odaslati snažna poruka o važnosti ulaganja u obnovljive izvore energije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.372.762,73 EUR, od čega je 84,87 % iznosa, odnosno 1.165.073,99 EUR donatorskih sredstava, a 15.13 % iznosa, odnosno 207.688,74 EUR nacionalno sufinanciranje. Budžet Istarske županije iznosi 275.815,72 EUR, a IRENA-e 19.302,19 EUR.

Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno je, pak, prijavila projekt „Sea for Heritage Energy transition“, ukupne vrijednosti 957.759,38 EUR.

Budući da bolnička zgrada za grijanje prostora još uvijek koristi lož ulje, a kotlovi su smješteni u dislociranoj strojarnici, mogućnost zamjene energenata koji se trenutno koriste za grijanje i hlađenje u Bolnici, pomoću toplinskih pumpi putem energije iz mora, znatno će pridonijeti i smanjenju potrošnje energije, te posljedično i nižim troškovima energije.

„Projekt je rezultat planiranja, strategije, partnerstva s IRENA-om i Ministarstvom reg. razvoja i fondova EU, te odgovornosti prema pacijentima“, naglasio je ravnatelj Rade.

Ministrica Tramišak je čestitala svim dobitnicima sredstava na tome što su prepoznali važnost korištenja obnovljivih izvora energije.

„Ovo što ćete realizirati u sklopu vaših projekata sigurno će biti i pokazni primjeri u vašem okruženju kako postići energetsku neovisnost i učinkovitost. U narednom desetljeću još ćemo više morati biti usmjereni upravo na pitanje korištenja obnovljivih izvora energije.

RH ima sve predispozicije da bude predvodnica na razini EU, ne samo u vidu korištenja solarne energije, već i energije iz mora, potencijal koji Hrvatska do sada nije koristila, kao i geotermalne energije“, rekla je ministrica.

Druga dva ugovora uručena su Općini Medulin i brodogradilištu “Viktor Lenac d.d.”.

Izvor:
Poveznica: