Ministrica Tramišak: Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu 67,8 milijardi kuna

stu 14, 2022 | Hrvatska

s novcem iz EU

Ministrica Tramišak: Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu 67,8 milijardi kuna

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izvijestilo je da je Hrvatskoj odobren operativni program Konkurentnost i kohezija, financijski najizdašniji program unutar kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021. – 2027., vrijedan 5,2 milijarde eura.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u izjavi nakon sjednice Vlade poručila je da program nosi nevjerojatne prilike za sve dijelove Hrvatske. “Zahvaljujući Europskoj komisiji i procesu pregovora, po prvi puta imamo posebne alate za sve dijelove Hrvatske, dakle i gradove, ali i one nerazvijenije, kao što su potpomognuta područja i brdsko-planinska područja”, istaknula je Tramišak.

Kada je riječ o sredstvima iz financijske perspektive 2014. – 2020.,  njihovo iskorištavanje završava s krajem 2023. godine, tako da se ta sredstva još koriste a projekti realiziraju. Pritom, ugovorenost iznosi 128 posto, tri milijarde eura više od raspoloživih sredstava, a trenutna iskorištenost doseže 78,4 posto ili više od 8,4 milijarde eura.

“Ovih nešto više od godinu dana još je prilika da se i ostali eu projekti završe i realiziraju”, poručila je Tramišak.

Kada su u pitanju veliki projekti započeti u ovom razdoblju i koji neće biti gotovi do kraja 2023., uredbe Europske komisije nude mogućnost “faziranja” takvih projekata te će se moći realizirati u dva programska razdoblja, navela je minitrica.

Pojasnila je da će ti projekti povlačiti sredstva iz nove financijske omotnice, a da onda sredstva iz financijske perspektive 2014. – 2020. ne bi ostala neiskorištena, služi upravo ugovorenost veća za tri milijarde eura, koja bi trebala biti garancija da će Hrvatska u najvećoj mogućoj mjeri iskoristiti tu perspektivu.

“Ako smo sada na 78 posto, a 40 posto smo uspjeli realizirati u posljednje dvije godine, to nam daje za nadati se približavanju maksimalne iskorištenosti na kraju 2023. godine”, zaključila je ministrica Tramišak.

Novinari su upitali ministricu Tramišak hoće li taj porez na ekstra profit zaživjeti u još oko mjesec dana koliko Hrvatski sabor u ovoj godini zasjeda.

Ministrica Tramišak je rekla da su to pitanja za ministra financija, čije ministarstvo i radi na zakonu koji bi regulirao to pitanje. Dodala je da smjernice Europske komisije upravo idu u pravcu toga da nitko ne bi trebao zarađivati na trenutnoj situaciji koja pogađa Uniju i svijet, u smislu rata u Ukrajini i energetske krize.

Upitana je li istina da postoje određena neslaganja u Vladi i između koalicijskih partnera jer se u zakonu ne želi “horizontalan pristup”, već da određene skupine poduzeća imaju izuzeća, ministrica Tramišak je rekla da osobno smatra da horizontalni pristup “nije nikad dobar” jer se može kazniti i oštetiti neke poduzetnike koji porezom ne bi trebali biti obuhvaćeni.

“Zato vjerujem da je bolje prije izlaženja s bilo kakvim informacijama ili s nacrtom prijedloga samog zakona jasno definirati na koga će se on konkretno odnositi, u kojim postotcima i iz kojih razloga”, izjavila je ministrica Tramišak, dodajući da nije članica radne skupine za izradu zakona.

Na dodatno pitanje novinarke ne traje li već predugo priča oko tog zakona, pri čemu još ništa o njemu nije poznato, ministrica Tramišak je rekla da se zakon priprema i u koordinaciji s tijelima Europske komisije, pa vjeruje da se čekaju i određene njihove reakcije.

Izvor: Ministarstvo razvoja
Poveznica: https://razvoj.gov.hr/vijesti/ministrica-tramisak-hrvatska-s-novcem-iz-eu-a-u-plusu-67-8-milijardi-kuna/5087