Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u radnom posjetu Karlovcu na temu ITU mehanizma.

ruj 19, 2022 | Gradovi, Karlovac

ministrica

Ministrica Tramišak u Karlovcu najavila novu financijsku perspektivu za ITU mehanizam – za urbano područje Karlovac planirano 33 milijuna eura.

Tom prilikom izjavila je kako je Mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja prepoznat za urbana središta, gradove koji su po svim svojim karakteristikama nositelji šireg razvoja područja oko samog grada.
 

“Zadovoljstvo je vidjeti u proteklih dvije godine otkako smo i započeli s korištenjem i konačno dodjelom sredstava za ITU grada Karlovca da su zaista svi projekti bili u visokoj fazi spremnosti i da su sve predradnje odrađene i čestitam gradonačelniku i cijelom timu te želim da se ti projekti realiziraju”, poručila je ministrica.
 

Istaknula je kako su u ovom razdoblju uspjeli ugovoriti više od 203 milijuna kuna vrijednih projekata, od čega je gotovo 160 milijuna kuna sufinancirano od strane Europske unije.
 

Govoreći o novoj financijskoj perspektivi, ministrica Tramišak je kazala kako se radi o okviru od 2021. do 2027. godine koji nudi ponovno nove mogućnosti za urbana središta i razvoj gradova.
 

Novina je da će svi gradovi koji su središta županija imat ovakav ITU mehanizam i to upravo zahvaljujući ovako kvalitetnim primjerima manjih gradova koji su kvalitetno iskoristili sredstva za realizaciju svojih projekata počevši od kulturne baštine, revitalizaciju vrelovodne mreže, ulaganje u poslovnu poduzetničku infrastrukturu, sva ulaganja koja život građana čine kvalitetnijim i koja podižu njihov standard. U novoj perspektivi uz sve ove mogućnosti koje smo zadržali veći fokus je na energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije kao dio zelenog europskog plana gdje se gradovima također stvaraju veće mogućnosti za konkretnija ulaganja u tom smjeru i vezano uz borbu protiv klimatskih promjena sigurno idemo u smjeru i ozelenjivanje gradova i kreiranja novih gradskih parkova, revitalizacija postojećih i sadnja novih stabala, najavila je između ostalog.
 

“Drago mi je da s Gradom Karlovcem počinjemo i najavljujemo novu financijsku perspektivu. Grad Karlovac je proširen na sedam jedinica lokalne samouprave u svom novom ITU mehanizmu, povećana je i alokacija sredstava, tako da ono što je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU planiralo je  iznos od oko 33 milijuna eura, odnosno oko 250 milijuna kuna na raspolaganje za projekte”, istaknula je ministrica.
 

“Ono što slijedi je rad, kvalitetna priprema i realizacija nekih novih projekata u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji”, poručila je ministrica Tramišak.
 

Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je da iako su kao grad zadnji ušli u ITU program i vrijeme im je malo suženo, kako sada stvari stoje, grad Karlovac je u ritmu.
 

“Projekti Poduzetničkog centra Nikole Tesle i kina Edisona provode se kvalitetno, uključujući i ovaj dio oko vrelovoda za koji možemo reći da bez obzira na kašnjenje materijala da i taj dio ide po svim pravilima”, istaknuo je između ostalog Mandić.

Nakon sastanka rekao je kako su razgovarali i o planovima za buduću ITU perspektivu. Podsjetio je kako je Karlovac i dalje središte većeg urbanog područja s tim da su se s Ozlja i Duge Rese proširili još na Krnjak, Slunj, Cetingrad i Rakovicu.
 

“ITU služba Grada Karlovca radi izvrstan posao i očekujemo da ćemo do kraja rujna ili početkom listopada zajedno sa svim ostalim gradovima i općinama i u dosta kvalitetnoj komunikaciji s Karlovačkom županijom iznjedriti one prioritetne projekte za novo ITU područje. Svi projekti koje projektiramo, radimo i planiramo radimo na principu da su „zeleni, digitalni i pametni“, naglasio je dodavši kako su ti projektu ujedno duplo skuplji od klasičnih projekata. Kao primjer naveo je vrtić u Luščiću koji je isprojektiran i prijavljen na NPO za 200 djece potpuno energetski samoodrživ, a projektantska vrijednost mu je 60 milijuna kuna, dok je vrtić u Grabriku koji je isto za 200 djece koštao nešto više od 25 milijuna kuna”, kazao je gradonačelnik.
 

“Ovaj „stari“ ITU što se tiče Grada Karlovca ide uspješno svome kraju, bez obzira što je završetak 2023. godine, a što se tiče novog ITU-a ne govorim samo u ime Grada Karlovca, nego i  u ime svih općina i gradova, mi smo isto poprilično spremni i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati definirane projekte”, poručio je Mandić.
 

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, ministrica Tramišak sa suradnicima i predstavnicima Grada obišla je i gradilišta budućeg Poduzetničkog centra Nikola Tesla i kina Edison.

Izvor:
Poveznica: