Konferencija “Medijska pismenost i dezinformacije”

svi 29, 2023 | EU-RH

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak organizira konferenciju “Medijska pismenost i dezinformacije” koja će se održati u Europskom parlamentu u Bruxellesu (Room A5E-3), u srijedu, 31. svibnja 2023., s početkom u 14.00 sati.

Na konferenciji će sudjelovati potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, kao i zastupnik u Europskom parlamentu i član Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje, te za jačanje integriteta, transparentnosti i odgovornosti u Europskom parlamentu (ING2) Andrey Kovatchev.

Na panel raspravi na temu medijske pismenosti i dezinformacija iskustva će podijeliti doc. dr. sc. Gordana Lesinger s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac, izv. prof. dr. sc. Darijo Čerepinko sa Sveučilišta Sjever te Vinko Kuduz, spec. publ. adm. iz Osječko-baranjske županije.

Pokušaji vanjskog upletanja u procese u Europskoj uniji često se odvijaju upravo putem plasiranja dezinformacija nastojeći potaknuti sumnju i narušiti povjerenje građana u demokraciju, koje je neodvojivo od povjerenja u neke od njezinih ključnih aktera kao što su institucije, ali i mediji.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak djeluje unutar Posebnog odbora ING2 gdje se bavi upravo suzbijanjem dezinformacija u medijskom i internetskom prostoru, snažno se zalažući za poticanje medijske pismenosti među svim generacijama – od najmlađih do takozvanih „srebrnih surfera“ – kao temelja na kojem europska demokracija treba graditi svoju otpornost.

U završni tekst izvješća o vanjskom upletanju u sve demokratske procese u EU-u, uključujući dezinformiranje, uključeno je 45 amandmana koje je uložila eurozastupnica Glavak. O izvješću će se raspravljati 1. lipnja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Izvor:
Poveznica: