Karlovac u EU projektu ZEB4ZEN modernizacije povijesnih središta pametnim rješenjima

tra 28, 2023 | Gradovi, Karlovac

ZEB4ZEN

U Gradu Karlovcu održan je nastavak kick-off sastanka projekta ZEB4ZEN (Zero energy buildings for zero energy neighbourhoods), u čijoj provedbi Grad Karlovac sudjeluje u svojstvu projektnog partnera. 

Nositelj projekta je Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), a osim Grada Karlovca, ostalih pet partnera su iz Italije, Njemačke i Poljske. Ukupna vrijednost projekta je 2.041.426 EUR, od čega je sredstvima Interreg  programa Central Europe 2021-2027 sufinancirano 80 posto ukupne vrijednosti projekta. 

EU Projekt je počeo 1. travnja 2023. godine i traje 36 mjeseci.  Cilj projekta je identificirati rješenja usmjerena na modernizaciju povijesnih središta, uz zaštitu njihove povijesne i kulturne baštine, tj. razviti metodologiju kako energetski obnavljati čitave kvartove, a ne samo zgradu po zgradu, te definirati akcijske planove za transformaciju gradskih četvrti u susjedstva s gotovo nultom potrošnjom energije do 2050. 

Projektom će biti provedene tri pilot investicije u gradskim jezgrama Karlovca (Hrvatska),  Palmanove (Italija) i Zamośća (Poljska). Ukupan iznos Grada Karlovca u projektu iznosi 198.370 EUR, od čega sredstva ERDF-a iznose 158.699,20 EUR.  

U Gradu Karlovcu će se kroz planirane projektne aktivnosti provesti integracija obnovljivih izvora energije unutar ili oko gradskih četvrti, ugraditi baterijski sustavi i općenito raditi na digitalizaciji energetskih sustava putem pametnih rješenja, a sve u cilju približavanja suvremenih rješenja građanima. Projekt  identificira i istražuje mogućnosti kako revitalizirati, ali i modernizirati kulturnu baštinu, odnosno, spaja povijesnu baštinu i suvremene tehnologije koje će rezultirati konkretnim planovima s ciljem da i kulturna dobra dostignu energetske i klimatske ciljeve Europske unije. 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je između Grada Beča kao upravljačkog tijela programa Interreg Central Europe te Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) kao vodećeg partnera (voditelja projekta). Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.041.426 EUR, dok je iznos sufinanciranja od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) 1.633.140,80 EUR.

Izvor: Grad Karlovac
Poveznica: https://www.karlovac.hr/novosti/karlovac-u-eu-projektu-modernizacije-povijesnih-sredista-pametnim-rjesenjima-cilj-je-transformirati-ih-u-energetski-ucinkovite-cetvrti/23478