Hrvatskom EU projektu e-Škole 2. mjesto na REGIOSTARS 2022.

stu 21, 2022 | Hrvatska

e-Škole

Europska komisija obznanila je dobitnike nagrade REGIOSTARS 2022. za najbolje projekte kohezijske politike iz Europske unije. E-Škole iz Hrvatske osvojio 2 mjesto.

Kako bi se proslavila 15. obljetnica natječaja, nominirano je 15 projekata među finalistima i pobjednicima prošlih izdanja. Skupina mladih novinara snimila je kratke dokumentarne filmove o razvoju tih projekata od trenutka kada su nominirani za nagradu REGIOSTARS.

Nakon javnog glasanja, povjerenica Komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira uručila je večeras nagrade pobjednicima na svečanoj dodjeli u gradu Evori u Portugalu.

Prvo mjesto osvojio je projekt sanacije i obnove citadele na otoku Gozo na Malti. Provedbom projekta sanirane su i obnovljene strukture unutar zidina drevnog utvrđenog grada. Zahvaljujući novom centru za posjetitelje i poboljšanoj pristupačnosti to impresivno zdanje sad će privlačiti više turista i ostvariti svoj puni potencijal.

Drugo mjesto dodijeljeno je pilot-projektu e-Škole iz Hrvatske. Tim su se projektom osigurale informatička oprema i digitalni obrazovni alati za 151 osnovnu i srednju školu u Hrvatskoj. Njime je omogućeno stručnije upotrebljavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poučavanju i učenju u 10 % škola u državi. Uz stalnu potporu i osposobljavanje nastavnika i ravnatelja, sveobuhvatni pristup koji proizlazi iz projekta pomogao je osigurati njegovu dugoročnu održivost.

Treće mjesto osvojio je projekt „PICSA – Program održive gradnje u Andaluziji”. Projekt je pomogao u revitalizaciji građevinskog sektora u Andaluziji u Španjolskoj uvođenjem mjera za uštedu energije i poticanjem upotrebe energije iz obnovljivih izvora u postojećim zgradama. U okviru projekta poboljšala se i konkurentnost lokalnih građevinskih poduzeća i pridonijelo se smanjenju energetskog siromaštva obitelji s niskim prihodima.

Nagrade REGIOSTARS godišnje su natjecanje koje Komisija organizira od 2008. Postale su europska oznaka izvrsnosti za projekte financirane iz sredstava kohezijske politike EU-a koji se odlikuju inovativnim i uključivim pristupom regionalnom razvoju. Natječaj potiče regije da provode sve učinkovitiju kohezijsku politiku EU-a. Svake se godine stotine projekata natječu u pet kategorija kao i u zadanoj temi godine.

U kategoriji nagrade po izboru javnosti građani mogu svoj glas dati jednom od finalista. Od 2023. nadalje kategorije će biti povezane s ciljevima politike za programsko razdoblje 2021. – 2027. Nadalje, postupak odabira pobjednika odvijat će se u dva koraka, pri čemu će se finaliste pozivati na završno predstavljanje projekta pred ocjenjivačkim odborom tijekom Europskog tjedna regija. Svečanosti dodjele nagrada održavaju se u državama članicama po rotacijskome modelu. Domaćin će 2023. biti grad Ostrava u Češkoj.

Izvor: Ministarstvo razvoja
Poveznica: https://razvoj.gov.hr/vijesti/komisija-proglasila-dobitnike-nagrada-regiostars-2022-2-mjesto-hrvatskom-projektu-e-skole/5091