Gradu Poreču odobrena su bespovratna sredstva za postavljanje solarne elektrane na zgradu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč u sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”

lis 4, 2022 | Gradovi, Poreč

gradu poreču

Gradu Poreču-Parenzo odobrena su bespovratna sredstva za postavljanje solarne elektrane na zgradu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč u sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”.

Projektom će se do proljeća 2024. osigurati ugradnja 1 MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada. Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna EUR je odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85% financiranja (1,1 milijun EUR) putem bespovratnih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021.

Budžet Grada Poreča-Parenzo u sklopu projekta iznosi 82.674,80 €. Intenzitet sufinanciranja je 85%.

Osnovna aktivnost u sklopu projekta bit će postavljanje fotonaponske elektrane nazivne snage 55kW na objekt Doma za starije i nemoćne osobe Poreč. Na taj će se način energijom proizvedenom iz  obnovljivih izvora energije planira zadovoljiti nešto više od 25% prosječnih godišnjih potreba predmetnog objekta za električnom energijom, dok očekivano godišnje smanjenje emisija CO2 iznosi gotovo 10 tCO2/god. Provedba ovog projekta usklađena je sa strateškim ciljevima Grada Poreča-Parenzo i mjerama Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča-Parenzo za period do 2030. godine.

Ovo će biti ukupno deveta fotonaponska elektrana na području Poreča, čime će ukupno instalirani kapacitet fotonaponskih elektrana na području Grada Poreča doseći brojku od 155 kW.

Nositelj projekta je Istarska županija, a partnere čine Grad Poreč, Grad Pula, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Zaprešić, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Izvor: Grad Poreč
Poveznica: http://www.porec.hr/prva.aspx?stranica=97012&j=CRO