EU zastupnici podržali pristupanje Hrvatske Schengenu

stu 11, 2022 | EU-RH

Foto:EPPGROUP

Zastupnici u EU parlamentu u četvrtak su podržali ukidanje kontrola na unutarnjim granicama između schengenskog područja i Hrvatske, što znači da su EU zastupnici podržali pristupanje Hrvatske Schengenu.

U izvješću usvojenom s 534 glasova za, 53 protiv i 25 suzdržanih, Europski parlament odobrio je da Hrvatska postane punopravna članica schengenskog područja. Vijeće je 9. prosinca 2021. potvrdilo da je Hrvatska ispunila sve potrebne uvjete za potpunu primjenu schengenskih pravila. Zastupnici u Europskom parlamentu sada pozivaju Vijeće da nastavi s tim procesom i donese konačnu odluku o ukidanju graničnih kontrola.

Kako bi se osiguralo poštovanje temeljnih prava na vanjskim granicama EU-a, zastupnici pozivaju Hrvatsku da obavijesti Parlament i Vijeće o načinu provedbe svojeg akcijskog plana (za više pojedinosti vidi Komunikaciju Komisije) za upravljanje vanjskim granicama EU-a, a posebno o neovisnom mehanizmu za praćenje djelovanja policijskih službenika. Nakon izvješća o prisilnom vraćanju na hrvatskim granicama zastupnici žele da Komisija u okviru programa schengenske evaluacije procijeni kako Hrvatska upravlja vanjskim granicama i poštuje temeljna prava (među ostalim provjerama na licu mjesta).

Europski parlament već se dugo zalaže za proširenje schengenskog područja bez provjera dokumenata na unutarnjim granicama, koje danas uključuje 26 država članica (sve države članice EU-a osim Bugarske, Hrvatske, Cipra, Irske i Rumunjske te zemlje koje nisu članice EU-a Norvešku, Island, Švicarsku i Lihtenštajn). Zastupnici su 2018. izjavili da bi Hrvatska trebala biti uključena u Schengen čim ispuni potrebne kriterije. Također su 18. listopada 2022. izrazili potporu prihvatu Bugarske i Rumunjske u Schengen bez odgode.

Nakon glasanja izvjestitelj Paulo Rangel (EPP, PT) izjavio je: „Hrvatska je dosad prošla najopsežniju evaluaciju članstva u Schengenu u usporedbi s bilo kojom državom članicom EU-a. Ispunila je 281 preporuku iz osam područja schengenskog zakonodavstva. Komisija i Vijeće potvrdili su spremnost zemlje da u potpunosti primjenjuje schengenska pravila. Europski parlament u potpunosti se slaže sa sljedećim: ukidanje kontrola na unutarnjim granicama mora se provesti do kraja ove godine!”

Sljedeći koraci

Konačnu odluku o ukidanju unutarnjih kontrola mora jednoglasno donijeti Vijeće EU-a.

Izvor:
Poveznica: