EU projektom Aglomeracija Karlovac – Duga Resa, Karlovac prvi u zemlji ima postrojenje za solarno sušenje mulja

sij 20, 2023 | Gradovi, Karlovac

Aglomeracija Karlovac

Karlovac je prvi u zemlji dobio EU projekt za pročistač otpadnih voda, a baš nedaleko tog pročistača, prvi u zemlji ima sada i postrojenje za solarno sušenje mulja. I to zahvaljujući EU projektu Aglomeracija Karlovac – Duga Resa, što je, u stvari, nastavak ISPA-e i pročistača.

Prošlog je tjedna, naime, započeo probni rad solarne sušionice mulja na pročistaču otpadnih voda u Gornjem Mekušju. Tom prigodom obišli su ga gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica, Ivan Klokočki, voditelj Jedinice za provedbu projekta i Dario Štefanac, voditelj uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Solarnim sušenjem mulja smanjit ćemo njegov volumen za 3,6 puta, odnosno sa sadašnjih 25 posto suhe tvari dobit će se 90  posto. Znatnim smanjenjem volumena mulja, smanjit će se i trošak njegova zbrinjavanja.

Postrojenje se sastoji od dvije hale, svaka dimenzija 84×12 m, ugrađeno je dodatno podno grijanje, a hale su “presvučene” folijom kakvu ima primjerice Alianz arena. Radovi su vrijedni 15,2 milijuna kn, a za izvedbu su zaslužni Montmontaža Zavartek-Zagreb i karlovačka Niskogradnja.

Ovo je dodatni korak u održivom upravljanju i zbrinjavanju mulja koji nastaje kao nusprodukt pročišćavanja otpadnih voda. Karlovac je svoj put ka “sretnim” rijekama i okolišu započeo prije više od desetljeća, opet među prvima, kada je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda napravio prve “korake”. Do danas je ovaj saveznik očuvanja naših bisera-rijeka i okoliša pročistio preko 70 milijuna kubika otpadnih voda.

Izvor:
Poveznica: