Bjelovarski projekt inGOV u sklopu kojeg se izrađuje virtualni asistent predstavljen u Austriji

lis 27, 2022 | Gradovi, Bjelovar

inGOV

U sklopu projekta inGOV, kojega Grad Bjelovar provodio u suradnji s Tehnološkim parkom, održani su plenarni sastanci konzorcija u austrijskom gradu Kremsu.

Grad Bjelovar, u suradnji s Tehnološkim parkom, u sklopu projekta „inGOV = Inclusive Governance Models and ICT Tools for Integrated Public Service Co-Creation and Provision“ provodi pilot projekt koji se odnosi na uslugu virtualnog pomoćnika, točnije umjetne inteligencije u smislu pomoći građanima u korištenju sadržaja na internetskoj stranici Grada Bjelovara.

Virtualnog asistenta za Grad Bjelovar razvija zagrebačka tvrtka Ride Technologies d.o.o., a njezin direktor Vibor Cipan u Austriji je održao prezentaciju i tako predstavio detalje projekta.

Na sastancima su sudjelovali predstavnici dvanaestero partnera iz sedam europskih zemalja. Uime Tehnološkog parka i Grada Bjelovara prisustvovale su Dajana Vukmanić i Kristina Turković Lovrić. Tom prilikom utvrđeni su daljnji koraci u projektu, a dobivene su i smjernice za daljnje provođenje projekta. Partneri su međusobno izvijestili i o napretku unutar svakog pojedinog pilot projekta. Riječ je o četiri pilot projekta – iz Austrije, Grčke, Malte i Hrvatske, točnije iz Bjelovara.

Kada virtualni asistent bude gotov, sadržaj gradskih internetskih stranica tako će biti dostupniji svim građanima, od mladih do umirovljenika. Putem projekta želja je pojednostaviti pristup svim digitalnim uslugama Grada, odnosno poboljšati razinu dostupnosti, veću brzinu provedbe, pristupačnost i jednostavnost uporabe što bi se postignulo razvojem jedinstvene mobilne aplikacije, besplatne i dostupne svim građanima.

Projekt inGOV se u stopostotnom iznosu financira novcem iz Europske unije iz programa Horizon 2020., koji je općenito vezan uz digitalizaciju javne uprave te pružanje kvalitetnijeg servisa građanima. Ukupna vrijednost projekta je 3 milijuna i 287 tisuća eura, od čega je vrijednost bjelovarskoga projekta 128 tisuća i 750 eura.

Putem projekta, koji traje 36 mjeseci, napravit će se transfer znanja i ispilotirati sustavi i programi koji će osigurati osobama bilo koje razine informatičke pismenosti da budu u tijeku s radom Gradske uprave.

Izvor: Grad Bjelovar
Poveznica: https://www.bjelovar.hr/izraduje-se-virtualni-asistent-u-sklopu-projekta-ingov-bjelovarski-projekt-predstavljen-u-austriji/