Aktivnosti ureda europskog parlamenta od 14. do 20. studenog 2022.

stu 15, 2022 | EU-RH

Aktivnosti ureda europskog parlamenta
Illustration in Strasbourg

Aktivnosti ureda europskog parlamenta od 14. do 20. studenog 2022.

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: COP27; Obnovljiva energija (RepowerEU); Zabrana pobačaja u Poljskoj; FIFA Svjetsko prvenstvo 2022./ljudska prava; Revizija dugoročnog proračuna EU-a itd.

Ponedjeljak, 14. studenog u 10 sati
Europski akt o slobodi medija: Izazovi i rješenja
Kuća Europe, A. Cesarca 4 – 6, Zagreb
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira raspravu na temu izazova i rješenja koje donosi Europski akt o slobodi medija. O prijedlozima novih pravila za zaštitu medijskog pluralizma i uredničke neovisnosti u EU-u raspravljat će Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara (EFJ), Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Jasna Vaniček-Fila, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija pri Ministarstvu kulture i medija, Iva Nenadić, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i Europski sveučilišni institut u Firenci (online) i Paško Bilić, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb. Sudionicima će se video-vezom uvodno obratiti zastupnica u Europskom parlamentu Ramona Strugariu (Renew, Rumunjska) i direktorica Europske federacije novinara Renate Schroeder. Događaj se može pratiti uživo na Facebook stranici Ureda EP-a.

Ponedjeljak, 14. studenog, od 12 do 15 sati
Policy forum „Borba protiv nejednakosti u liječenju raka u zemljama jugoistočne Europe“
Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Zagreb i online
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj partner je međunarodnog policy foruma na visokoj razini na temu borbe protiv nejednakosti u liječenju raka u državama jugoistočne Europe. Na forumu, koji organizira hrvatska platforma Health Hub, sudjeluje zastupnik Tomislav Sokol koji će iznijeti perspektivu Europskog parlamenta o jačanju Europe u borbi protiv raka, dok zastupnice u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Romana Jerković sudjeluju u panelu na temu smanjenja nejednakosti u liječenju raka i postizanja otpornih zdravstvenih sustava u zemljama jugoistočne Europe. Više o događaju dostupno je ovdje.

BRUXELLES – SASTANCI ODBORA I KLUBOVA ZASTUPNIKA

COP27. Izaslanstvo Europskog parlamenta prisustvovat će na konferenciji COP27 u Egiptu kako bi se založilo za njezin ambiciozan ishod, budući da je klimatska kriza najvažniji izazov s kojim se čovječanstvo suočava i potrebno je hitno djelovati kako bi se globalni energetski sustav transformirao u ovom desetljeću (od ponedjeljka do petka). Predsjednik izaslanstva Bas Eickhout i izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans održat će konferenciju za novinare u četvrtak u 13 sati (CEST).

Obnovljiva energija (RepowerEU). 
Odbor za industriju, istraživanje i energetiku glasat će o nacrtu zakona za ubrzanje postupka izdavanja dozvola za nove elektrane na obnovljive izvore energije ili za prilagodbu postojećih. Prijedlogom bi se također ograničili razlozi za prigovor novim izgradnjama (ponedjeljak).

Zabrana pobačaja u Poljskoj. 
Odbori za prava žena i građanske slobode održat će javno saslušanje o posljedicama de facto zabrane pobačaja u Poljskoj. Zastupnici će razgovarati s rodbinom prve poznate žrtve zabrane i predstavnicima nevladinih organizacija koje brane spolno i reproduktivno zdravlje i prava (četvrtak).

FIFA Svjetsko prvenstvo 2022./ljudska prava. 
Članovi Pododbora za ljudska prava raspravljat će o pitanjima ljudskih prava tijekom svjetskih sportskih događanja, a posebno o pravima radnika u kontekstu nadolazećeg FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Među gostima koji će se pridružiti zastupnicima u Europskom parlamentu bit će katarski ministar rada Ali Bin Samikh Al Marri i voditelj Ureda Međunarodne organizacije rada u Dohi, Max Tuñón (ponedjeljak).

Revizija dugoročnog proračuna EU-a. 
Odbor za proračune dat će preporuke za reformu višegodišnjeg financijskog okvira (VFO-a), dugoročnog proračuna EU-a, uoči prijedloga Komisije koji se očekuje sljedeće godine. Zastupnici žele otporan proračun EU-a koji odgovara novim izazovima, budući da trenutni VFO nije osmišljen da se nosi s nedavnim događajima (četvrtak).

Pripreme za plenarnu sjednicu. 
Klubovi zastupnika pripremat će se za sjednicu od 21. do 24. studenog, tijekom koje će zastupnici raspravljati i glasati o zaštiti ključne infrastrukture, novim pravilima za osiguravanje rodne ravnopravnosti u upravnim odborima uvrštenih trgovačkih društava, prepoznavanju Rusije kao sponzora terorizma, odnosima EU-a i Kine, novoj strategiji proširenja i programu Digitalnog desetljeća 2030. Parlament će također održati ceremoniju proslave 70. obljetnice, uz govore predsjednice EP-a Metsole, francuske premijerke Borne, belgijskog premijera De Crooa i luksemburškog premijera Bettela.

Kalendar predsjednice. 
Predsjednica EP-a Roberta Metsola održat će online raspravu sa studentima Sveučilišta južne Danske i sastati se s talijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Antoniom Tajanijem u ponedjeljak. U utorak će predsjednica Metsola održati online sastanak s predsjednikom donjeg doma britanskog parlamenta, Sir Lindsayjem Hoyleom. Susrest će se s predsjednicom njemačkog Bundestaga Bärbelom Bas i sudjelovati na Europskom poslovnom summitu u srijedu. Predsjednica će u četvrtak održati govor na seminaru estonskih veleposlanika. Konačno, u petak će boraviti u Barceloni kako bi održala završni govor na Europskoj konferenciji o digitalnom kapitalu.

Konferencija za medije uoči plenarne sjednice. 
Služba EP-a za medije održat će brifing za novinare s glasnogovornicima klubova zastupnika u petak u 11 sati (dvorana Anna Politkovskaya, press centar, Bruxelles).

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

Cijena energenata: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package 

Ruska agresija na Ukrajinu: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

Prava žena: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/women-s-rights_24402

                                  
AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica Sunčana Glavak u utorak sudjeluje na radnim skupinama kluba zastupnika EPP-a, na kojima će biti održane pripreme za plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu. U srijedu će sudjelovati na sastanku kluba zastupnika EPP-a, na seminaru “Kultura: pokretač zdravlja i blagostanja u EU” te na konferencije kluba zastupnika EPP-a o zapadnom Balkanu. U četvrtak će sudjelovati na sastanku Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE 2) te na zajedničkom sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET) i Odbora za razvoj (DEVE) na kojem će se raspravljati o humanitarnoj situaciji u Ukrajini uoči zime.

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti – ECR)
Ovaj tjedan zastupnik Ilčić zajedno sa svojom političkom grupacijom EKR organizira konferenciju u Europskom parlamentu pod naslovom „Housing-Demography“. Ova konferencija dio je zastupnikovog rada unutar intergrupe za demografske izazove, ravnotežu privatnog i poslovnog života te tranziciju mladih. Nadalje, zastupnik će se susresti s izaslanstvom američke republikanske stranke iz SAD-a, prilikom čega će razgovarati o euroatlantskoj suradnji, strateškom partnerstvu između SAD-a i EU-a osobito u kontekstu globalne krize i američkih međuizbora za puni saziv Zastupničkog doma. Ostatak tjedna, zastupnik će sudjelovati na sastancima izvjestitelja u sjeni za izvješća o EPBD-u i F-plinovima. Prisustvovat će na svetoj misi u Europskom parlamentu povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a u petak će se pridružiti i Koloni sjećanja u Vukovaru.

TONINO PICULA  (SDP – S&D)
Zastupnik će u ponedjeljak kao izvjestitelj za IPA pretpristupni financijski instrument i šef radne skupine za zapadni Balkan predsjedati radnim sastankom uoči redovnog geopolitičkog dijaloga s Komisijom. Navečer će sudjelovati na radnim sastanku odbora organizacije za transatlantsku suradnju. U utorak zastupnik predstavlja svoje Izvješće o novoj EU strategiji za proširenje na radnoj skupili za vanjske poslove, uoči plenarne rasprave i glasanja, nakon čeka će kao predsjednik međuskupine SEARICA voditi sastanak upravnog odbora međuskupine s predstavnicima Europske komisije. Zastupnik će se u srijedu susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, te će govoriti na otvaranju konferencije o parkovima Dinarida i zaštiti okoliša u sklopu Zelenog plana. Kao član ocjenjivačkog žirija dodijelit će nagradu Silver Rose zaklade Solidar u kategoriji doprinosa miru i zajedničkoj sigurnosti. U četvrtak će se kao stalni izvjestitelj za SAD sastati s predstavnicima Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) na temu nedavno održanih izbora.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)
U pripremi plenarne sjednice Europskog parlamenta zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovat će na sjednicama radnih grupa Kluba zastupnika EPP-a. U svojstvu izvjestitelja Europskog parlamenta za elektroničku upravu, Sokol će ovog tjedna započeti pripreme teksta kompromisnih amandmana, a kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za Direktivu o potrošačkim kreditima, nastavlja pregovore oko konačnog teksta ovog zakonodavnog akta. U utorak zastupnik Sokol organizira konferenciju u Bruxellesu na temu nezakonite trgovine raznih stvari u EU-u. Također u utorak, Sokol sudjeluje u Euronews debati na temu biosličnih lijekova u EU-u, dok u četvrtak organizira konferenciju na temu kardiovaskularnih bolesti. U srijedu i četvrtak zastupnik sudjeluje na događaju European Cancer Summit.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)
Željana Zovko će u ponedjeljak na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje sudjelovati u razmjeni mišljenja o Europskoj godini mladih, a isti dan će sudjelovati i na sjednici Pododbora za sigurnost i obranu o uspostavi nove misije ZSOP-a u Mozambiku i Nigeru. Uoči plenarne sjednice, Zovko će u utorak na Radnoj skupini za vanjske politike EPP-a kao zamjenica koordinatora grupe za Odbor za vanjske poslove koordinirati rad grupe na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava, a u srijedu će kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a na sjednici kluba usuglašavati stavove grupe oko plenarnog glasanja. Zovko će također u srijedu sudjelovati na konferenciji EPP-a o povezanosti EU-a sa zapadnim Balkanom. Tijekom tjedna, Zovko će u Europskom parlamentu ugostiti posjetitelje iz Policijske postaje Hvar.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Zaštita unutarnjeg tržišta od stranih subvencija
Prošloga tjedna Parlament je dao zeleno svjetlo novim pravilima EU-a kojima se unutarnje tržište štiti od stranih subvencija koje tvrtkama u Uniji dodjeljuju zemlje izvan EU-a. Državne potpore za poduzeća u porastu su diljem svijeta, posebice zbog sve veće uloge Kine u globalnom gospodarstvu. Strane subvencije mogu imati negativan učinak na konkurentna tržišta, stoga Parlament želi da Komisija ima ovlasti za istragu i suzbijanje stranih subvencija koje narušavaju tržište i koje se dodjeljuju tvrtkama kojima je cilj preuzeti poduzeća u EU-u ili sudjelovati u europskoj javnoj nabavi. Inozemne subvencije se u najširem smislu mogu definirati kao subvencije koje država dodjeljuje kompanijama izvan svog teritorija ili nadležnosti. EU je sve svjesniji mogućih poremećaja na jedinstvenom tržištu i neravnopravnih uvjeta nastalih zbog takvih subvencija. Cilj novog zakona je osigurati poštenu tržišnu utakmicu među tvrtkama koje djeluju na europskom tržištu, uspostavljanjem jednakih uvjeta i mogućnosti za sve. „Ako strane kompanije žele preuzeti europske tvrtke ili sudjelovati u europskoj javnoj nabavi, Europska komisija mora osigurati da posluju pod sličnim uvjetima kao europske tvrtke koje se pridržavaju strogog režima državnih potpora“, poručio je izvjestitelj Christophe Hansen (EPP, Luksemburg). Nova pravila omogućila bi Komisiji da istraži i ublaži utjecaj stranih subvencija koje dolaze u obliku dokapitalizacije, zajmova, fiskalnih poticaja, poreznih izuzeća i oprosta duga. Komisiji bi se također omogućilo istraživanje inozemnih subvencija u slučajevima spajanja i preuzimanja poduzeća, kao i u velikim postupcima javne nabave, jer bi ponuditelji bili obvezni izvijestiti o stranim financijskim doprinosima. „Napokon ćemo popuniti ovu dugogodišnju regulatornu prazninu i biti korak bliže otvorenom, ali poštenom tržištu“, rekao je Hansen.
EU ima izrazito otvoreno gospodarstvo. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih trgovinskih blokova sa 16 % globalne trgovine. Brojke pokazuju da su globalni tokovi izravnih stranih ulaganja prošle godine prešli pretpandemijsku razinu, te da su najveći izvori tokova direktnih stranih ulaganja SAD, Njemačka, Japan i Kina.

Izvor: Ured europskog parlamenta
Poveznica: https://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/programi_i_aktivnosti/javna-doga-anja/tjedna-najava_od_7_do_13_studenog_2022.html