2,5 milijuna bespovratnih kuna za obnovu koprivničke sinagoge

stu 22, 2022 | Gradovi, Koprivnica

koprivničke sinagoge

U prostorijama koprivničke sinagoge, Kulturnog centra prim. dr. Krešimir Švarc, potpisan je ugovor između Grada Koprivnice i Ministarstva kulture i medija o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu koprivničke sinagoge. Iznos odobrenih sredstava je 2.474.106,25 kuna (s PDV-om) koji će se iskoristiti za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite sinagoge.

„Ovo je izuzetno važan i značajan događaj za kulturnu ponudu i baštinu našega grada. Lagana obnova koja traje već 15-ak godina sada dobiva svoj puni tempo. Uvjereni smo da će nakon ovoga sinagoga dobiti jedan potpuno novi sjaj i pokazati sve ono što želimo i imamo u našim vizijama da bi sama sinagoga trebala predstavljati u budućnosti za sve naše Koprivničanke i Koprivničance“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te nadodao kako smo svi zajedno jako vezani uz sinagogu.

Nadzor nad radovima obnove sinagoge provodi pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj.

„Potresi na Banovini donijeli su dodatna konstrukcijska oštećenja te će se zbog toga građevina morati sanirati cjelovitom konstrukcijskom sanacijom te se nadam da ćemo to uspjeti do kraja. Isto tako, nadam se da su ova sredstva iz Fonda solidarnosti samo početak njenog dovršenja i stavljanja u punu funkciju“, kazao je Pezelj.

Izvor: Grad Koprivnica
Poveznica: https://koprivnica.hr/novosti/potpisan-ugovor-o-dodjeli-25-milijuna-bespovratnih-kuna-za-obnovu-koprivnicke-sinagoge/