Grad Bjelovar prijavio projekt Termi Bjelovar na natječaj za EU financiranje

ožu 3, 2023 | Gradovi, Bjelovar

projekt Termi Bjelovar

Grad Bjelovar prijavio je svoj projekt Termi Bjelovar za EU financiranje.

Projekt  “Bazenski kompleks u Velikom Korenovu TERME BJELOVAR”, vrijedan 38.641.955,28 eura prijavili su, objavio je gradonačelnik Dario Hrebak na svom FB-u, na javni poziv “REGIONALNA DIVERSIFIKACIJA I SPECIJALIZACIJA HRVATSKOG TURIZMA KROZ ULAGANJA U RAZVOJ TURISTIČKIH PROIZVODA VISOKE DODANE VRIJEDNOSTI”, a kroz njega se može ostvariti EU potpora projektu od 130 milijuna kuna.

Projekt “ TERME BJELOVAR” ima za cilj povećati atraktivnosti održive wellness turističke destinacije u gradu Bjelovaru, a kako bi se ojačala turistička ponuda i privukao veći broj posjetitelja ravnomjerno kroz cijelu godinu. Provedene aktivnosti rezultirat će izgrađenim i opremljenim termalnim kompleksom u skladu s DNSH načelima, optimiziranim i digitaliziranim poslovnim procesima, izgrađenom fotonaponskom elektranom za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, implementacijom ISO 140001 certifikata, smanjenjem emisije CO2 za 67,12%, porastom zapošljavanja 37 novih radnih mjesta.

Terme se sastoje od kompleksa sa olimpijskim bazenom, unutarnjim za rasplivavanje, unutarnjim rekreacijskim, unutarnjim dječjim, vanjskim rekreacijskim i vanjskim dječjim bazenom sa Splash zonom. Uz vodene sadržaje, u kompleksu će biti i ugostiteljski objekti sa sadržajem hrane i pića, wellness/spa prostori, zatim lobby prostori, sunčališta, dječja igrališta, trim staza, motorički park, adventure park, punionice, fotonaponska elektrana, dizalice topline, rasvjeta, sustav klimatizacije i ventilacije, sustav automatizacije i upravljanja zgradom, sustav daljinskog očitovanja potrošnje energije i vode i sustav kontrolnih mjerila energenata i vode, hortikulturno uređenje.

Našim u potpunosti zelenim i energetski održivim projektom planiramo razvijati wellness turizam i poticati razvoj održivih oblika turizma i razvoj javne turističke infrastrukture. Izgradnjom javne turističke infrastrukture u skladu s EU standardima zaštite okoliša doprinijet će se i zelenoj tranziciji turističkih proizvoda te specifične ciljeve kojima će povećati energetsku i resursnu učinkovitost, smanjiti negativne učinke na klimu i okoliš kroz postizanje vrijednosti primarne energije u odnosu na prag postavljen za zgrade s gotovo nultom energijom (nZEB).

Zgrada je projektirana kao zgrada gotovo nulte energije (nZEB) i podrazumijeva viokoenergetska svojstva, koristi nisku količinu energije i značajna energija se dobija iz obnovljivih izvora (geotermalni i fotonaponska elektrana), a dodatno je planiran i CNOS sistem za upravljanje i energetski optimizirane procese.

Na krovovima novog objekta izgradit će se sunčana elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe ukupne vršne snage fotonaponskog generatora 539,25 kWp. Predviđena je izgradnja nadstrešnica za automobile sa fotonaponskim modulima iznad 326 parkirno-garažnih mjesta. Kao osnovni izvor toplinske energije za grijanja predviđeno je postrojenje dizalica topline voda/voda, sa toplinskim iskorištenjem geotermalne vode. Predviđene su i dizalice topline zrak/voda. Za proizvodnju toplinske energije za hlađenje objekta koristit će se dizalice topline voda/zrak.

Projekt doprinosi zelenoj i/ili digitalnoj tranziciji te je u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom, Zelenim planom za Europu i Smjernicama za izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030.

https://www.facebook.com/watch/?v=3289023651348322

Izvor:
Poveznica: